zondag, april 08, 2007

De mens Jezus

Pasen betekent voor de meeste mensen een paar vrije dagen en lekker eten. Wat de werkelijke betekenis is schijnt nog maar ongeveer 50 % van de Nederlanders te weten; dat het het feest van Jezus opstanding uit de dood is.

Ook in het "vrome" Italie is nog maar weinig bekend over de christelijke geschiedenis.
Waarom zou Jezus, dorstend in de woestijn, geen cola lusten? De Italiaanse vestiging van Coca-Cola wil er niet van weten en dreigt met juridische stappen tegen producent Artika Film. In de speelfilm 7 km da Gerusalemme drinkt Jezus een blikje Coca-Cola.
De film van Claudio Malaponti gaat voorlopig niet in première want de producent gaat de gewraakte scène schrappen. Daarin komt een Italiaanse reclamemaker in de woestijn van Israël Jezus tegen en geeft hem een lift. Deze stapt in, doet zijn veiligheidsgordel om, aanvaardt dankbaar een blikje Cola en drinkt het gretig leeg. „Mijn God, wat een getuigenis”, zegt de reclamemaker daarop.
Coca-Cola ziet het als onrechtmatig gebruik dat het merk schade kan doen. Tegen de Britse krant The Times verklaarde regisseur Malaponti dat hij niets van de reactie begrijpt. „Ik heb een diep-religieuze film gemaakt.”
Malaponti wees er op dat hij de film vorige maand heeft vertoond in het Vaticaan. „De paus was niet tegen de scène met de Cola (en we weten hoe streng in de leer die is!). Hij past in een film waarin Jezus wordt geportretteerd als de grootste communicator aller tijden.” Volgens Malaponti heeft de paus hem geschreven dat hij hoopt dat de film bijdraagt aan de liefde voor Jezus en aan de rijkdom van zijn boodschap.”

En ach wat maakt het ook uit, Jezus dronk dan wel geen Cola maar at ook geen paaseieren, buiten het feit dat deze producten toen nog niet verkrijgbaar waren, wie zou er nou zin hebben in zoiets als je net van het kruis komt? Ik denk dat hij dan nog eerder zin had gehad in Cola dan in paaseieren.
Ik begrijp dan ook niets van Coca-Cola, die moet toch blij zijn met deze geweldige extra reclame? Ik zou hartstikke blij zijn als er een film uit zou komen waarin Jezus een restaurant opzoekt met behulp van Lunchdinner.

1 opmerking:

Erika Koukos zei

Het zou ook wel ver gaan jezelf daarmee te vergelijken, maar cola is wel lekker hoor.