vrijdag, juli 04, 2008

Paus wordt verwelkomd door fraudeur 7:04

Priesters zijn net mensen en zijn daarom niet zo smetvrij als de kerk zou wensen. Raymond Zambelli (65), rector van de heiligdommen in het Franse bedevaartsoord Lourdes, zou giften van vrome pelgrims naar zijn eigen bankrekening hebben gesluisd. Er is een onderzoek gestart. De zaak is extra delicaat omdat de paus in september een bezoek brengt aan Lourdes.
Normaal gezien zou Zambelli op 13 september de paus verwelkomen voor de viering van het 150-jarig bestaan van het bedevaartsoord, dat jaarlijks ruim 6 miljoen pelgrims aantrekt.

Zambelli zelf zegt natuurlijk dat hij het geld niet heeft verduisterd. Op zijn bankrekening staat 427.000 euro terwijl hij per jaar slechts 8700 euro verdient. Het grote bedrag zou te danken zijn aan persoonlijke giften die aan hem zijn gedaan en die zou hij zeer goed belegd hebben. De priester weigert dan ook ontslag te nemen.

Raymond Zambelli werd op 5 mei 2003 als rector van de heiligdommen benoemd en op 18 juni van dit jaar officieel geïnstalleerd als beheerder van het secretariaat-generaal en de schatkist. Volgens een uitgelekte nota zou de procureur-generaal aan de Franse minister van Justitie gevraagd hebben het onderzoek te verdagen tot na het bezoek van de paus.
De paus mag wel uitkijken, voor hij het weet keert hij berooid terug naar Rome.

Geen opmerkingen: