zaterdag, juni 05, 2010

Is Oranje opgewassen tegen voodoo?

Voetbal is een soort religie. Met het WK in het verschiet wordt dit steeds duidelijker. Er zijn (af) goden, er is een aanbiddende geloofsgemeenschap en zelfs een gigantisch kerkgebouw in de vorm van het Cape Town stadion. Als er een continent is waar men meester is in het mixen van religies dan is het wel Afrika. Met Kameroen als aankomende tegenstander (24 juni) hebben we niet alleen met de kracht van fans, coaches en de voetballers te maken, Kameroen wordt namelijk geholpen door een leger van voodoo-priesters. Voodoo en hekserij zijn overal in het Afrikaanse voetbal aanwezig.

De antropoloog Arnold Pannenborg deed onderzoek in het zuidwesten van Kameroen naar invloed van hekserij, tovenarij en magie in het Kameroenese voetbal. Pannenborg ondervond dat Kameroen bepaald geen uitzondering hierin is, in Afrika. Hij zag er de wonderlijkste dingen. mysterieuze Juju-priesters die op afstand de tegenstander in de ban van de betovering probeerden te brengen of stiekem zorgden dat de bal behekst was. Sommigen gaven spelers een geprepareerd muntstuk mee, met de opdracht die zo achteloos mogelijk aan hun tegenstander te overhandigen. Accepteerde die het geld, dan zou diens geluk als bij toverslag verdwijnen. Andere voetballers kregen de opdracht om ’s nachts zeven rondjes om het kerkhof te lopen, intussen de naam van hun directe tegenstander of concurrent in de basisopstelling prevelend. En mocht je denken dat de rand van het veld geteisterd wordt door mollen heb je het mis, Kameroen heeft dan voodoo amuletten aan de rand van het veld begraven, zodat elke tegenstander die er overheen loopt automatisch wordt overvallen door een zwaar gevoel van moedeloosheid en algehele lethargie.
Pannenborg zag tot zijn verbazing spelers die zich daarom uit voorzorg door supporters over de lijn lieten dragen, om zo te voorkomen dat ze met iets engs in aanraking zouden komen. Anderen begonnen juist als mollen in de aarde te wroeten en riepen na het uitgraven van het amulet al hun teamgenoten bij elkaar. Ze vormden dan snel met de broek op de enkels een cirkel rond het projectiel, in een collectieve poging de magie eraf te plassen.

Gelukkig is niet wetenschappelijk bewezen dat al deze rituelen ook echt helpen. Het zijn voornamelijk de priesters en tovenaars die er baat bij hebben, zij verdienen vaak meer dan de spelers zelf. Toch is het niet verkeerd om in de gaten te houden wat er speelt buiten het spel zelf, je kunt er alles over lezen op het het Blog van Arnold Pannenborg.

Bronnen
The World's Religions, Ninian Smart
Voetbal International
Kennislink

Labels: voetbal, Afrika, voodoo, WK, Kameroen, Nederland, elftal, voodoo-priesters, Arnold Pannenborg, antropoloog

Geen opmerkingen: