zondag, juni 06, 2010

Komiek wordt burgemeester Reykjavik

De 43-jarige komiek Jon Gnarr wordt de nieuwe burgemeester van Reykjavik. Zijn partij Besti Flokkurinn (beste partij) won zondag vanuit het niets met ruim een derde van de stemmen de gemeenteraadsverkiezingen in de IJslandse hoofdstad en heeft vrijdagavond een akkoord gesloten met de sociaaldemocraten, die 19,1 procent van de stemmen kregen.
De overwinning van Besti Flokkurinn wordt gezien als een uiting van protest tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de economische malaise op het eiland.

De partij pleit onder meer voor gratis handdoeken in de zwembaden en voor de aankoop van een ijsbeer voor de dierentuin van Reykjavik. De plaatselijke Ikea moet een betere opvang voor kinderen krijgen. In de nieuwe partij hebben talrijke prominente IJslandse kunstenaars en tv-persoonlijkheden zich verenigd. Behalve Gnarr behoort tot hen de zanger van de band Sugarcubes, de groep waarmee zangeres Björk bekend werd.

Het is de vraag of met humor de economie uit het slop te trekken is. In ieder geval zul je de malaise wat minder voelen, als je daar zo ligt met je gratis handdoek in het zwembad.

Bron
HLN

Labels: IJsland, komiek, burgemeester, Reykjavik, Björk, Sugarcubes, Besti Flokkurinn, Jon Gnarr, Ikea, Jon Gnarr Kristinsson

Geen opmerkingen: