maandag, februari 28, 2011

Oranje invasie aan Belgische universiteiten

Langstudeerboetes, verhoging van het collegegeld en nog enkele andere drastische maatregelen zorgen ervoor dat Nederlandse studenten massaal uitwijken naar Belgische universiteiten. Dit kan verregaande gevolgen hebben voor het onderwijs bij onze zuiderburen.

De universiteiten in Leuven en Antwerpen houden hun hart vast. Zij zitten momenteel al met veel studenten en te weinig profs. Bovendien bestaat de vrees dat de minst getalenteerde studenten en oudere deeltijdstudenten naar België zullen afzakken. Er zijn al inschattingen dat dit er komend studiejaar minstens 10.000 zullen zijn.

Nederlandse studenten betalen in Belgie evenveel (of even weinig) inschrijvingsgeld als de Vlaamse studenten. En dat is weinig: een voltijdse studie kost slechts 564, 30 euro per jaar, deeltijd 313,50. Een schijntje van het collegegeld dat we nu al in Nederland betalen. Dit terwijl de kwaliteit van het onderwijs 9nu nog) beter is. De Nederlandse studenten zullen een beroep op dezelfde infrastructuur doen en op hetzelfde personeel. Wat allemaal met Vlaams belastinggeld betaald moet worden. Het gevolg zal zijn dat ook in België straks door iedereen fors meer betaald zal moeten worden.

Nederlandse studenten kunnen niet geweigerd worden. Alleen in de richting Geneeskunde is er een toelatingsexamen. Door de grote Bologna-hervorming werd het Europese hoger onderwijs gelijkgeschakeld. Maar als één lidstaat het zo bont maakt als Nederland, krijgt dat proces wel een wrange bijsmaak.

Zelf heb ik ook ernstig over Leuven nagedacht, je hebt daar zelfs een programma waar je alleen voor examens in kunt schrijven, dit maakt alles nog goedkoper. Natuurlijk is het, ook al moet je er alleen heen voor examens, nog een eind weg. Mij lijkt de Open Universiteit voor deeltijdstudenten dan ook de beste optie, je kunt er vaak wat je al hebt behaald inbrengen in een open bachelor. Ik denk dan ook dat de Open Universiteit de enige is die zal profiteren van de belachelijke bezuinigingen aan de andere Nederlandse universiteiten.

Bron
De Standaard

Labels: universiteit, België, Leuven, Open Universiteit, langstudeerboete, verhoging collegegeld, toelatingsexamen, studenten

Geen opmerkingen: