vrijdag, maart 11, 2011

De losse zeden van Eva Braun

Zijn foto's wel of niet geschikt als historische bron? In ieder geval kunnen we er niet erg ver mee terug, omdat honderd jaar geleden visuele communicatie nog geen rol speelde in het dagelijks leven. Toen commerciële fotografie in opmars kwam in de eerste decennia van de twintigste eeuw was dit een ware visuele revolutie. Als bron is het nu leuk om te kijken naar de mens achter de geschiedenis, het kleine achter grote gebeurtenissen. Zo ook de opgedoken foto's van Eva Braun, de vriendin van Adolf Hitler.

Het magazine Life heeft de hand weten te leggen op een serie privé-foto's van Eva Braun. Amerikaanse soldaten vonden ze in 1945 in haar woning. De foto's geven een opmerkelijke inkijk in het leven van Braun, van wie we weinig weten, buiten het feit dat ze de favoriete metgezel van de Führer was. De twee leerden elkaar kennen in 1929, toen Braun een 17-jarig model was voor Heinrich Hoffman, de officiële fotograaf van de regering. Twee jaar later werden Braun en Hitler een stel.

De foto's dateren zowel uit de kinderjaren van Braun in München, als haar leven met Hitler in de jaren dertig en ook de beginjaren veertig tijdens Wereldoorlog II. Naar verluidt was Hitler helemaal niet blij met de losse zeden van Braun. Zo zou ze geregeld make-up en voor die tijd gewaagde kleding dragen, roken en ook naakt zwemmen. Op de foto's lijkt ze de draak te steken met de conservatie regels in die tijd.

Hitler en Braun waren welgeteld één dag getrouwd alvorens beiden in 1945 zelfmoord pleegden toen het Russische Rode leger afdaalde in Hitlers bunker in Berlijn.

Bronnen
HLN
De familiefoto als hostorische bron Klaas Kornaat
Wiki

Geen opmerkingen: