woensdag, maart 30, 2011

Caravaggio

Gisteravond ben ik naar een lezing van de OU geweest over Caravaggio (1571-1610), dat viel niet tegen. Jos Pouls is een gezellige verteller die toch in korte tijd ontzettend veel informatie over kan brengen.

Ik was vooral diep onder de indruk van de werken van Caravaggio, die zijn echt zo mooi, soms ook gruwelijk, vaak lijkt het wel alsof de mensen gefotografeerd zijn. Opvallend is zijn techniek van clair-obscure, het dramatische licht-donker contrast. Het geeft een bepaalde, sombere, sfeer aan zijn schilderijen.
Daarnaast heeft Caravaggio een interessant levensverhaal, letterlijk voer voor psychologen. Zo heeft hij iemand omgebracht en meerdere keren in de gevangenis gezeten. Hij is geboren in Milaan, woonde en werkte verder in Rome, Napels, Syracuse, op Malta en werd uiteindelijk op 39 jarige leeftijd dood gevonden op het strand van Porto Ercole.

Hierboven de Onthoofding van Johannes; saillant detail; in het bloed staat de enige signatuur van Caravaggio, er is verder geen enkel werk dat gesigneerd is.

Geen opmerkingen: