donderdag, maart 24, 2011

Les Sans Papiers plegen aanslag in Belgie

Een groepering die zich Les Sans Papiers (de zonder papieren) noemt heeft per email de diefstal van de degen van het Leopold I beeld in De Panne (B) opgeëist. Een zinloze actie weer, niemand had de diefstal namelijk nog opgemerkt.

De diefstal werd pas vastgesteld nadat vtm contact opnam met de politie. Het is nog niet zeker wanneer de degen gestolen werd. Zeker is dat een groot stuk werd afgezaagd en meegenomen.
De e-mail aan de redactie van vtm was in het Frans en in slecht Nederlands opgesteld. De groepering Les Sans Papiers eist in de e-mail regularisatie voor iedereen die het land binnen wil. Het standbeeld op de Leopold I Esplanade in De Panne, dat ze als doelwit uitkozen, refereert aan de intrede van Leopold I in België.

Na de Belgische Revolutie van 1830 werd het Oranjehuis voor eeuwig uitgesloten van de Belgische troon. Men wilde echter wel een monarchie, in constitutionele en representatieve vorm. Nadat men eerst enkele andere kandidaten overwogen had, werd Leopold in 1831 gevraagd koning te worden van de nieuwe staat. Leopold had wat het congres dacht nodig te hebben, namelijk de steun van Engeland, dat het nog het best meende met de Belgische onafhankelijkheid, en internationale ervaring en prestige. Leopold sprak vloeiend Duits, Engels, Frans en een mondje Russisch. Nederlands kon hij niet, hoewel de meerderheid van zijn onderdanen die taal sprak.

BronnenHLN
Wiki

Geen opmerkingen: