Op zondag 15 Mei 2011 van 11.00 tot 16.00 uur trekt er een oranje vredes-processie door de straten van Almere-Haven. Het zijn de Sikhs die met een Nagar Kirtan, Vaisakhi vieren.
Aan het hoofd van de stoet zullen 5 mensen lopen in traditionele oranje kledij. Zij symboliseren de eerste vijf sikhs die gedoopt zijn. De zwaarden die ze met zich meedragen symboliseren Gods macht. Daarna volgt een praalwagen waarop zich het heilige sikh geschrift bevind. Dit wordt gezien als de eeuwige levende goeroe voor de sikhs. De hele sikh gemeenschap sluit zich daarbij aan.
De route is: Brongouw 57 (sikh tempel) - Keiwierde - Oldewierde - Zandwierde - Strandweg - Sluiskade - Sluis - Schoolstraat - Stadswerf - Parkwerf - Markenlaan - Brugmark - Noordmark - De Paal - Overgouw - Brongouw 57 (Gurdwara Sikh Sangag Sahib)
Onderweg worden frisdrank, etenswaar en informatie uitgedeeld. Halverwege (strandweg) wordt gepauzeerd voor het nuttigen van de lunch (Indiase hapjes).
Sikhs zijn volgelingen van het Sikhisme, een monotheïstisch geloof dat is ontstaan in het begin van de 15e eeuw in noord India. Mannelijke sikhs zijn veelal herkenbaar door hun baard en kleurrijke tulband.
Dit geloof benadrukt gelijkheid, rechtvaardigheid, vrijheid en liefde en respect voor elkaar. Volgens de sikhs zijn alle mensen voor God gelijk. Ze discrimineren daarom niet naar afkomst, geloof, ras, status of geslacht. Ook kent het Sikhisme geen priesters of andere intermediairs, de gewone sikh man en vrouw zijn ambassadeurs van hun geloof. Sikhs hebben veel respect voor andere geloven. Het is belangrijker om als goed mens te leven of dit nu als hindoe, moslim, christen, jood of sikh is, dat maakt niet uit.
Hoewel het Sikhisme een uiterst vredelievend en tolerant geloof is heeft het zich door de eeuwen heen vaak moeten verdedigen tegen vervolging, onderdrukking en discriminatie. Tot op de dag van vandaag is trekt hun tulband vaak negatieve aandacht.
Nagar Kirtan, letterlijk: stads gezang, is een processie die wordt voorgegaan door de Sri Goeroe Granth Sahib (het sikh heilige geschrift) en wordt gevolgd door de gemeenschap waarbij iedereen die dat wil zich kan aansluiten.
Vaisakhi herdenkt de totstandkoming van de sikh doop ceremonie in 1699. Het was hier dat de 10e sikh goeroe, Gobind Singh, de eerste vijf sikhs doopte en vervolgens zichzelf door hun liet dopen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten