maandag, mei 30, 2011

Crisisoverleg EHEC-bacterie


Duitsland krijgt de uitbraak van de EHEC-bacterie voorlopig niet onder controle. Vandaag is er crisisoverleg in Berlijn. Er zijn inmiddels ruim duizend besmettingen in minstens zeven Europese landen.

EHEC brak enkele weken geleden uit en verspreidde zich snel over Duitsland. De bacterie kan darmbloedingen, hevige diarree, misselijkheid, koorts, buikkrampen, bloedarmoede en nierfalen veroorzaken. Bijkomend probleem is dat de Duitse bacterie agressiever dan gebruikelijk is en bestand blijkt tegen veel gangbare antibiotica.
Duitsland vermoedt dat vervuilde komkommers uit Spanje de oorzaak van de EHEC-uitbraak zijn, maar laboratoria hebben dat nog niet met zekerheid vastgesteld. Tot de bron van de bacterie bekend is, is het beter om rauwkost als sla, komkommers en tomaten te laten staan, adviseerde de Duitse landbouwminister Ilse Aigner zondag.

De lijst met landen waar de gevaarlijke bacterie enterohemorragische E.coli (EHEC) opduikt, wordt almaar langer. In Frankrijk werden zaterdagavond drie verdachte gevallen gemeld van voedselvergiftiging, ‘gelinkt aan een epidemie in Duitsland’. Frankrijk liet ook komkommers uit de winkelrekken halen. Het Oostenrijkse voedselveiligheidsagentschap (AGES) heeft consumenten zondag opgeroepen om sommige groenten afkomstig uit Spanje en die verkocht werden door bepaalde winkels, te vernietigen.
En in Nederland? In Nederland hoor je weer nagenoeg niets, terwijl het hier ook heus wel is. Het lijkt altijd wel of in Nederland iedereen dom gehouden moet worden, of willen we dat ook?

Update
In België (zonder kabinet) heeft men inmiddels de moordkomkommer van Spaanse makelij verboden. In Nederland doet men nog steeds niets, daar wacht men, zoals altijd, af tot er eerst slachtoffers vallen.

Bron
De Tijd

Geen opmerkingen: