vrijdag, mei 27, 2011

(Saoedische) vrouwen kunnen niet rijden

Alle grappen over vrouwen achter het stuur ten spijt, er is geen enkele reden dat vrouwen niet zouden autorijden. In Saoedi-Arabië echter is het nog steeds verboden voor vrouwen om auto te rijden, een zuiver islamitische reden kan hier niet voor zijn, ten tijden van de openbaringen had tenslotte nog niemand van het fenomeen auto gehoord.

De Saoedische vrouw laat zich echter niet meer op haar kop zitten door de Arabische man, die zijn kameel nog hoger heeft staan dan zijn eigen vrouw. Zo rijdt de 32 jarige Manal al-Sherif, een IT expert, gewoon in haar auto rond. Of liever gezegd reed, afgelopen zondag is zij helaas aangehouden, omdat zij de publieke orde zou schenden. Manal belandde in de cel, en haar detentie is nu ook nog eens met 10 dagen verlengd. Je kunt haar steunen op haar Facebook pagina.

Met religie heeft het autorijverbod dus niets van doen, het is de dominantie van de mannen daar, die bang zijn overvleugeld te worden door vrouwen. Het officiële standpunt is dat autorijden voor vrouwen uitdaging en verleiding met zich mee zou kunnen brengen. Vrouwen zouden dan vrij zijn alleen van huis te gaan om bijvoorbeeld mannen te gaan ontmoeten.

Het grappige is dat de eerste persoon ter wereld die een auto over een lange afstand reed, een vrouw was; Berta Benz. Berta was de echtgenote van Karl Benz, die de eerste automobiel ontwikkelde. Berta heeft tijdens deze allereerste autorit, voor zover bekend, geen andere mannen ontmoet onderweg.

Bronnen
The Jakarta Post
Saudi Women Driving Campaign
Wiki Benz

Geen opmerkingen: