maandag, mei 02, 2011

Vicaris Tripoli katholieke bemoeial

In Tripoli zit een vrij onbekende, maar zeer opmerkelijke, vicaris, Mgr. Giovanni Innocenzo Martinelli. Deze dappere afgezant van de paus durft voor zijn mening uit te komen en schuwt er niet voor persoonlijk partij te kiezen, dat hij hier alle christenen in meesleurt lijkt het minste van zijn zorgen.

Martinelli kant zich fel tegen de bombardementen in Libië. Hij vindt dat het geweld alleen maar slachtoffers maakt en mensen op de vlucht jaagt: "Oorlog lost niets op". Het is duidelijk dat deze Roomse afgezant voor de diplomatie is.

Gisteren bevestigde Martinelli, op de Italiaanse televisie, de dood van de zoon van Kadaffi, Saif al-Arab. De vicaris was te zien naast drie met kleden en vlaggen bedekte stoffelijke overschotten en deed een oproep aan de NAVO, de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap om de bombardementen in Libië te stoppen. Hij noemde Kaddafi een goede vriend die wordt beschermd door christenen en met wie de internationale gemeenschap in dialoog zou moeten treden. Zijn moeder had waarschijnlijk geen flauw idee hoe hij zich zou ontpoppen toen zij hem de naam Innocenzo (onschuldig) gaf. Of heeft de paus hem die naam gegeven?

Op zich opmerkelijk dat een kerkelijk afgezant zich zo met alles bemoeit. Nog opmerkelijker is dat de paus hier niet op reageert. Het is logisch dat een kerk/ religie zich kant tegen geweld, maar om openlijk partij te kiezen voor een dictator lijkt mij ongewenst. Om daarbij "christenen" te noemen in het algemeen gaat helemaal alle boeken te buiten, alsof alle christenen het met hem eens zijn. Scheiding van kerk en staat was en is een goede zaak, laten we alsjeblieft niet terug gaan naar de middeleeuwen, het is en was toch wel duidelijk dat voor een veiliger wereld we religie beter in de privésfeer kunnen laten.

Een Apostolistisch vicariaat is een rooms-katholiek bisdom in wording en wordt geleid door een apostolisch vicaris. Het is de laatste stap voor de oprichting van een bisdom. Een apostolisch vicaris kan een priester zijn of een bisschop. De vicaris handelt nooit op eigen gezag, maar altijd op het gezag van de paus.


Bronnen

Katholieke actie Vlaanderen
Katholiek Nederland
De Pers
Asia News

Geen opmerkingen: