maandag, mei 23, 2011

Geldgeiser gevonden in IJsland

Wij weten wat IJsland wel heeft; rook- en aspluimen. We weten ook wat IJsland niet heeft; geld. Dit laatste blijkt niet helemaal waar te zijn, er is namelijk nog een verborgen geldgeiser gevonden.

Nog voor alle autoriteiten het te druk kregen met de kotsende Grimsvötn, zagen ze kans de curator van de collectie oude bankbiljetten van Islandsbanki te arresteren. Hij wordt beschuldigd van het stelen van zeer waardevolle oude bankbiljetten en poging tot verkoop daarvan.

De zaak kwam aan het licht toen de curator een verzamelaar diverse waardevolle bankbiljetten aanbood. Hieronder bevond zich een zeer zeldzaam exemplaar van 100 IJslandse Kroon (EUR 9.100,-), men vermoed dat er hiervan nog maar 6 van bestaan. De verzamelaar besloot de eigenaar te checken alvorens tot koop over te gaan, toen de serienummers werden vergeleken realiseerde hij zich dat de biljetten uit de verzameling van de bank kwamen. Hierna werd de politie ingelicht.

In 1904 was het biljet met de hoogste waarde dat van 100 Kroon, het was toen genoeg om een paard mee te kopen, vandaar dat er relatief weinig van in circulatie zijn gekomen.

Bron
IceNews


Geen opmerkingen: