maandag, augustus 22, 2005

Vreemd bamboefenomeen

Wij hebben het hele terras vol staan met bamboes in potten, 8 verschillende soorten. Zoals je op de foto kunt zien is er een soort die een vreemd soort kapsel ontwikkelt; aan de bovenkant begroeiing en van onderen kaal. Ik ben in ieder geval blij dat het de bamboe betreft en niet mijn hoofd. Toch is het jammer en heb ik nergens kunnen vinden wat de oorzaak is. Iemand een idee?

Nu zijn er wel meer opvallende zaken aan de bamboe. Een van de minst begrepen fenomenen in de plantenwereld is de bloei van de bamboe. Bamboes bloeien eens in de 80 a 120 jaar. Lijkt niet zo vreemd, ware het niet dat elke soort op de hele wereld tegelijk gaat bloeien, waarna de soort afsterft. Alleen de zaden kun je dan nog planten, gebeurt dat niet dan zou een soort in zijn geheel uitgestorven zijn na de wereldwijde bloei.
Op dit moment is de Fargesia Nitida met deze collectieve zelfmoord bezig. Maar de bamboe met het vreemde kapsel is geen Fargesia Nitida.

Gastenboek voor Baardwijk's Worldview

4 opmerkingen:

Anoniem zei

nou het moet dan zo`n soort zijn dat na de bepaalde leeftijd blaatjes verliest...misschien kun je info er over via internet opzoeken.anders moet je het gewoon
accepteren ...niemand is volmaakt.

Erika Koukos zei

Het gekke is dat die soort over de hele wereld tegelijk zijn blaadjes verliest. Maar bij ons is het uiteindleijk meegevallen, hij is niet helemaal kaal geworden.

Anoniem zei

dat is toch prachtig, als je je bewust bent van zo`n wonderbaarlijke en raadselachtige proces, wie weet misschien dat dat bepaalde soort aan het uitsterven is. maar waarom ?misschien omdat er bijna geen panda`s meer over zijn om bambu`s op te eten, net zoiets als met de borstvoeding geven...

Erika Koukos zei

Ik heb geen idee waar het door komt. Maar het is een prachtig en raadselachtig proces.