donderdag, maart 05, 2009

Filmrecensie The curious case of Benjamin Button

Door Michael Koukos

Regie: David Fincher
Genre: drama, romantiek, fantasie
Tijdsduur: 166 minuten
Jaar: 2008
Cast: Brad Pitt, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Elle Fanning, Jason Flemyng, Julia Ormond, Julia Ormond, Faune A. Chambers, Elias Koteas, Taraji P. Henson, Josh Stewart, Spencer Daniels, Mahershalalhashbaz Ali, Patrick Holland, Chandler Canterbury, Peter Donald Badalamenti II, Madisen Beaty, Ed Metzger

De film begint erg deprimerend met de bejaarde Daisy, die op de dag dat orkaan Katrina de US teistert, op haar sterfbed het dagboek van Benjamin Button laat voorlezen. Deze beginscene swingt er niet echt in en ook het verhaal van de terugdraaiende klok dat Daisy met krakende stem probeert te vertelllen laat het ergste vermoeden.

Gelukkig krijgen wij vervolgens opnames te zien van het Button verhaal zelf en dat mag er wel wezen. Benjamin wordt als oud mannetje geboren maar daar staat wel tegenover dat hij met de dag jonger wordt. Hij zit gevangen in het lichaam van een bejaarde maar speelt gewoon met andere kinderen en ontmoet zo Daisy als jong kind. Beiden evolueren dus in tegengestelde richting en op het midden van beider leven ontstaat een romance tussen de twee. Het uitgangspunt (een verhaal van F. Scott Fitzgerald uit 1921) is dus uitermate origineel en zet aan tot nadenken. Hoe mooi zou het niet zijn om stokoud te beginnen en uiteindelijk met alle levenservaring van een gezond jong lichaam te kunnen genieten? Helaas, ook in dit scenario komt alles ooit tot een einde.

Brad Pitt zet een ijzersterke Benjamin Button neer, die in alle levensfasen van oud tot jong, erg reeel overkomt. Qua beelden en magisch realistische sfeer is deze productie dan ook een pareltje. Wel jammer is dat men regelmatig terugvalt op het deprimerende ziekbed met de stervende Daisy. Dit zet namelijk een behoorlijke domper op het ontroerende verhaal, het is gewoon overdone en het weglaten van deze scenes had het geheel een stuk compacter en wat minder langdradig gemaakt. Het moment waarop Benjamin tijdens een religieuze viering zijn eerste stapjes zet en de onverwacht heftige oorlogsscene zijn dan weer wel gedenkwaardig.
David Fincher heeft al een aantal topfilms op zij palmares staan, denk maar aan Panic room, Seven en Fight Club. Hoewel hij hier een wat ander genre in stapt, past het toch mooi in het rijtje en een aantal oscarnominaties is dan ook zeker verdiend. Dit is er weer eentje om te zien al is het maar om erover mee te kunnen praten.

Geen opmerkingen: