donderdag, maart 26, 2009

Filmrecensie Hellboy II: The Golden Army

Door Michael Koukos

Regie: Guillermo Del Toro
Cast: Ron Perlman (Hellboy), Selma Blair (Liz Sherman), Doug Jones (AbeSapien), Luke Goss (Prins Nuada), Anna Walton (Prinses Nuala)
Speelduur: 120 minuten
Jaar: 2008

De film start met een Flashback naar de tijd dat Hellboy nog een aandoenlijk lief jongetje was. Helaas, ook kleine duiveltjes worden groot. Blijkbaar groeit Hellboy op tot een aso-achtigefiguur met een boksersgezicht. Hij werkt bij een geheime paranormale FBI-eenheid en mag dan ook niet in het openbaar worden gespot. Jammer genoeg zijn discretie en gezag zaken waar Hellboy geen rekening mee wenst te houden.

Niets vreemds is deze wel erg aparte superheld vreemd, zo loopt het niet altijd op rolletjes in de relatie met zijn letterlijk licht ontvlambare vriendin, rookt hij als een ketter en lust hij wel een biertje. Bovendien wil hij door iedereen aardig gevonden worden wat niet echt voor de hand ligt gezien zijn uiterlijk.

De attitudeproblemen van Hellboy zorgen ervoor dat hij een nieuwe baas krijgt; de Duitse Doctor Kraus die buiten de afwezigheid van een varkenskop en een bierpens volkomen aan alle verwachtingen van een bedenkelijke Duitser voldoet. Samen met zijn vlammende vriendin en een aandoenlijke wandelende vis trekken zij ten strijde tegen de meesterlijk neergezette foute elf, Prins Nuada. Deze probeert een onoverwinnelijk gouden leger tegen de mensheid in te zetten dat wordt geactiveerd door samenvoeging van 3 stukken, die samen een gouden kroon vormen. Nuada voldoet aan alle eisen van een elf uit de moderne fantasyliteratuur; hij is arrogant, intelligent, beschikt over uitmuntende gevechtsskills en is wat mij betreft de echte held van dit verhaal. Zijn zus prinses Nuala is, hoewel erg lelijk, vooral ook ronduit lief te noemen.

De exotische beelden van de trollenmarkt zul je niet gauw vergeten; deze zijn namelijk schilderachtig mooi en zo kleurrijk dat zij zelfs Marrakech doen verbleken. Wij kennen Guillermo Del Toro onder andere van Pan`s Labyrinth, en er zijn inderdaad wat parallellen. Wij komen weer in een bizarre, surrealistische wereld terecht, maar deze film is een stuk minder gruwelijk. Hellboy 2 moet het voornamelijk hebben van veel special effects, humor en romantiek. Waar het een beetje aan ontbreekt is de spanning (alles is erg voorspelbaar) en een echt plot maar ondanks dat krijgt Hellboy 2 toch een dikke voldoende.

Geen opmerkingen: