donderdag, maart 12, 2009

Filmrecensie Watchmen

Door Michael Koukos

Regie: Zack Snyder
Genre: actie, science fiction
Tijdsduur: 163 minuten
Jaar: 2009
Acteurs: Patrick Wilson, Jackie Earle Haley, Billy Crudup, Jeffrey Dean Morgan, Malin Akerman, Matthew Goode, Carla Gugino, Stephen McHattie, Niall Matter, Matt Frewer, Carrie Genzel, Sonya Salomaa, Brett Stimely, Laura Mennell, Danny Woodburn, Leah Gibson, Dan Payne, Apollonia Vanova, Salli Saffioti, Jay Brazeau, Patrick Sabongui, Darren Shahlavi, Rob LaBelle, Marsha Regis, Matthew Harrison, Isabelle Champeau, Jerry Wasserman, Jesse Reid, Manoj Sood, Gary Houston, Bernadeta Wrobel, Stephanie Belding, Greg Travis, Tyler McClendon, Nhi Do, Chris Weber, L. Harvey Gold, John Tench, Parm Soor, Tony Ali, Alexander Mandra, Heidi Iro, Cristina Menz, Mary Ann Burger, Suzanne Clements-Smith, Matt Drake, Colin Lawrence

Een langdradig begin met een saaie Bob Dylan song en gefingeerde historische beelden doen al meteen het ergste vermoeden....het feit dat deze ellende over zowat 5 minuten wordt uitgesmeerd maakt het er al niet beter op maar uiteindelijk gaan wij dan toch in comic mode. Wij bevinden ons blijkbaar in een alternatieve USA waar Nixon nog steeds president is en er dreigt een nucleaire oorlog uit te breken.

Wij zien een Rorschach (een wandelende psychologische test) zeurend door een Sin cityachtig décor struinen nadat wij net getuigen waren van de liquidatie van ene "comedian".
Rorschach vermoedt een complot tegen de Watchmen die ooit een elite-eenheid van de overheid waren en hij zoekt de anderen op.

Zo komen wij bij nog meer superhelden, zo ook een prachtig vormgegeven Dr. Manhattan (die meer weg heeft van Aladdin), een vrouw in een catsuit, een wat vage batman en nog een popie jopie mediageil supermens. Het originele idee van de strip om de zogenaamde superhelden als het ware te ontmaskeren is erg origineel gevonden maar helaas zijn de karakters in de film over het algemeen niet voldoende uitgediept om een en ander tot zijn recht te laten komen. Hierdoor blijft er niet veel meer over dan een bende vechtmachines dat zich als gajes gedraagt. In plaats van altruistisch de mensheid te helpen is iedereen alleen maar met zichzelf bezig. Alleen de orthopeden zullen er in Zack Snyders wereld beter op worden want in de verschillende gevechten worden er buitensporig veel ledematen gemolestreerd.

Nog gekker wordt het wanneer Doctor Manhattan met totaal oninteressante relatieproblemen lijkt te kampen. Alsof dit nog niet erg genoeg is blijkt hij iedereen in zijn omgeving kanker te bezorgen want mijnheer is radio-actief,....... daar sta je dan als voormalige volksheld.
Aan originaliteit van het verhaal ligt het dus niet, maar het komt allemaal gewoon niet tot zijn recht op het scherm. Pluspunten zijn de zeer sterk neergezette Rorschach en de muziek.

Vooral Leonard Cohen die een anders veel te lange sexscene (want ook daar zijn deze pseudohelden niet vies van) dragelijk maakt met zijn Halelujiah, is een van de lichtpuntjes van deze film...maar helaas is dit niet voldoende om deze 163 minuten uit te zitten. Wij hadden na 300 toch meer verwacht van Snyder, hoewel wij moeten toegeven dat deze stripverfilming een zo goed als onmogelijke opdracht was.
Ondertussen heb ik vernomen dat de DVD versie nog 3 kwartier langer wordt, u bent gewaarschuwd!

Geen opmerkingen: