Christenfundamentalisme is prima zolang de aanhangers hun bizarre regels onder hun soortgenoten houden. Problemen beginnen pas als zij ook voor andere mensen de moderniteit terug willen draaien, religie niet in de kerk laten, maar deze ook in andere systemen willen laten doordringen.
Een groep protestantse fundamentalisten uit de Bible Belt willen geen EU kentekenplaat op hun auto, omdat de krans van twaalf sterren teveel lijkt op de halo van Maria en dus onderdeel is van de Mariaverering binnen de katholieke kerk.
Ontwerper Arsene Heitz zou zich hebben laten inspireren door rapporten over Maria verschijningen in de 19e eeuw. Anderen zeggen dat het symbool al uit de Griekse mythologie stamt, lang voor het christendom.
De meeste tegenstanders van het EU symbool wonen in Staphorst, de naam heeft naar mijn idee de oplossing al in zich; laat de auto staan en ga lekker te voet; zonder sterren en met zwarte kousen.
En hoe zit het nu echt met het EU symbool?
De leden van de Raad van Europa braken zich al in 1949 het hoofd over een Europese vlag. Een cirkel met vijftien sterren zou eerst symbool staan voor de vijftien lidstaten van de Raad. Eén ster stelde Saarland voor, dat toen even een autonoom statuut had, dat door de Duitsers werd gecontesteerd. Vijftien sterren waren daarom tegen de zin van Duitsland, en veertien tegen de zin van Saarland. Dertien zou ongeluk brengen, dus werden het er twaalf. De betekenis kwam achteraf: twaalf staat voor volledigheid. Er zijn twaalf maanden in een jaar, twaalf uren op een klok, twaalf tekens in de dierenriem. Hercules moest twaalf opdrachten afwerken, Israël telde twaalf stammen en Jezus ronselde twaalf apostelen. De ontwerper van de vlag was gelovig, en dus kan de blauwe achtergrond een verwijzing zijn naar Maria. In Openbaring verschijnt die aan Johannes 'met een kroon van twaalf sterren'. (bron: De Standaard)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten