zaterdag, maart 14, 2009

Wiliamson niet katholiek

Voor de paus in mei daadwerkelijk Israël gaat bezoeken, zitten ze daar opgescheept met de pauselijke Nuncio (aankondiger) Antonio Franco. Het is een soort PR man die moet zorgen dat de lucht geklaard is voor zijn baas de Israelische grond zal kussen.

Allereerst zitten ze natuurlijk met de zaak Williamson in hun maag. Daarvoor was er een akkefietje met Yad Vashem; de paus dreigde twee jaar geleden niet te komen voor de jaarlijkse herdenkingsdag (en daar waren ze eigenlijk al blij om), omdat er een foto hing van paus Pius XII (je weet wel die fout was in de oorlog), met daaronder het opschrift dat zijn reaktie op de Holocaust zeer twijfelachtig was en hij weinig gedaan heeft om joden te helpen.

Franco sprak nu op een conferentie van Yad Vashem en had wat mondelinge offergaven meegenomen, om de komende vakantie van zijn baas niet in duigen te laten vallen. Zo had hij de eer te mogen verklaren dat Holocaust ontkenners niet katholiek verondersteld kunnen worden.
Maar of ze dan ook uit een kerkelijk ambt gezet kunnen worden?
Verder benadrukte de pauselijke aankondiger dat Benedictus' tour door Israël meer gezien moet worden als een religieuze pelgrimage dan als een politieke missie. Hij zal zijn bezoek dan ook eindigen met het bezoeken van een mis in Galilea.

Geen opmerkingen: