donderdag, februari 15, 2007

Bergen op Zoom een stad als een sprookje

Van onze correspondenten Teun en Marieke Markies uit Bergen op Zoom

Het is binnenkort weer carnaval, dan breekt het feest der zotheid weer los. We zullen jullie in het kort een uitleg geven over de manier waarop ze dit in Bergen op zoom vieren.

In Bergen op Zoom noemen ze het geen carnaval, maar vastenavond. Als klein kind, "kreukeltje", zo noemde ze je, groeide je hiermee op. Je zei: "Agge mar leut et" en deed hierbij je dumpke an oew nuske (duim aan je neusje). Op die manier werden de Bergenaren begroet met een lange neus.

Ook nu nog wordt met vastenavond de Prins ingehaald. Die arriveert per speciale trein ( de Kraaienberg express ) van de slikken uit de rivier de Schelde op het station. Hij gaat vanaf daar met zijn gerijke (praalwagen) door de stad, richting Grote Markt. Op de Markt krijgt hij de sleutels van de vestingstad Bergen op Zoom door de burgermeester overhandigd. Maar met vastenavond heet Bergen op Zoom gedurende enkele dagen: Krabbegat, net zoals bijv. Den Bosch Oeteldonk heet en Eindhoven 't Lampegat.

Bij dit feest is ook de Bergse toren op de Grote Markt betrokken.
Die toren wordt hier liefdevol De Peperbus genoemd en speelt ook in het dagelijks
leven altijd een grote rol, maar met de vastenavond krijgt hij wel een heel speciale rol toebedeeld! Hij wordt namelijk verkleed ! Ja, ja met een echte boerenkiel en rode zakdoek om zijn nek en ook krijgt hij een gezicht aangemeten. Oren, ogen, neus en mond. Hij gaat namelijk echt praten! En als Brugman hoor! 's maandags is het hier kindervastenavond en als hij dan 's middags de kreukeltjes ( kinderen ) toespreekt is het net een sprookje. Beneden op de Grote Markt staan dan honderden kreukeltjes te luisteren als hij ze met zijn zware en machtige stem toespreekt. Hij begint dan altijd met "Lieve krabbe en kreukels" en dan volgt er ieder jaar weer een ander verhaal.

De maandag staat in het teken van de dweilavond,zo noemen ze dat hier.
Een avond waarop iedereen verkleed en met een masker op door de stad gaat dweilen: de meeste mensen hebben dan een boerenkiel aan, waaraan aan de achterkant een dweil
is vastgemaakt en gaan zo al zingend door de stad. Vroeger was dit een heel bijzondere verkleedpartij en zag je de meest originele uitdossingen. Er was dan ook een wedstrijd voor de meest originele dweil. Tegenwoordig is het jammer genoeg allemaal een beetje minder geworden maar "agge mar leut et" is hier toch nog steeds het motto!

De climax van het feest is nog steeds de dinsdagmiddag. Dan is het de dag van de grote optocht , waarmee Bergen op Zoom de kroon spant! Maanden zijn hieraan vooraf gegaan, voordat de ontwerpers en bouwers met hun kunstwerken (praalwagens en andere kunst) door de straten trekken. Het motto van dit jaar staat in het teken van een sprookje, dus dat belooft wat!
Dinsdags om twaalf uur 's nachts eindigt het feest met het vallen van de kraai. Maar Bergen op Zoom blijft ook na de vastenavond een stad als een sprookje! Beste lezers, jullie moeten dat zelf maar eens komen bekijken. Jullie zijn altijd welkom! Onze parel aan de Schelde is het hele jaar door een stad als een sprookje!

Audoe, Teun en Marieke Markies.

Geen opmerkingen: