dinsdag, februari 13, 2007

Filmrecensie The Isle

Door Michael Koukos

Regie: Kim Ki-Duk
Genre: drama, romantiek, horror
Tijdsduur: 86 minuten
Jaar: 2000
Acteurs: Jung Suh, Yoosuk Kim, Sung-hee Park, Jae-hyeon Jo

Een jonge zwijgzame vrouw verhuurt een aantal drijvende bungalowtjes op een groot, verlaten meer. Deze bungalows zijn allemaal geisoleerd door water rondom en de vrouw vaart met haar bootje rond om de huurders van vanalles te voorzien (van koffie tot seks). De ogenschjnlijke eerst onschuldig ogende vrouw blijkt ongemerkt toch veel meer invloed op haar omgeving uit te oefenen dan je aanvankelijk zou vermoeden.
Als zij op een gegeven moment een boontje krijgt voor een meervoudig moordenaar met suïcidale neigingen, wordt pas duidelijk dat zij met haar eenzaamheid geen blijf weet . Zij verandert in een soort goedogend monster dat vastberaden is om haar moordenaar voor zich te houden.

Aanvankelijk lijkt alles erg op het eerdere werk van Ki-Duk; stilte, sfeervolle natuurlandschappen en veel stilte. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld 'Spring, Summer, Autumn, Winter... and Spring' krijgen wij totaal onverwachts een aantal behoorlijk misselijke uitspattingen van geweld voor de kiezen. Op zich is het geweld niet erg storend ( voor diegenen onders ons met een sterke maag dan). Wat eerder storend is, is het veelvuldig onfunctionele gecopuleer van onze gele vrienden.

Al bij al een voor Ki-Duk erg rauwe film die zo nu en dan dermate over the edge gaat dat het komisch wordt. Het geheel laat zich absoluut niet in een hokje stoppen en houdt inderdaad het midden tussen de uitersten drama, romantiek en horror. Alleen daarvoor is het al het bekijken waard hoewel de film niet voor iedereen geschikt is.

Geen opmerkingen: