donderdag, februari 15, 2007

Griekse mythen

Ga je altijd naar Griekenland omdat je zo van die gezellige Griekse tafereeltjes houdt met olijfbomen? Niet doen, er is daar namelijk geen olijfboom meer met een blad eraan. Je loopt er louter nog kale takken tegen het lijf. Dit heeft niets te maken met het veranderende klimaat, maar met de nieuwste rage die over het land gevallen is.

Een televisie-uitzending waarin genezende krachten aan bladeren van de olijfboom worden toegeschreven heeft voor een ware gekte in Griekenland gezorgd, met al één dodelijk slachtoffer als gevolg. Griekse media berichten uitgebreid over de vermeende 'wonderbaarlijke krachten' van de bladeren. De olijfbladeren, die eerder nooit werden geconsumeerd, zouden bijvoorbeeld het cholesterolgehalte omlaag brengen. De bladeren zouden zelfs kanker genezen: een bejaard Grieks echtpaar verklaarde op de nationale televisie kanker te hebben overwonnen, omdat ze al jaren op de bladeren kauwen (tanden hadden zij inmiddels niet meer). Griekse kankerpatiënten zijn massaal met hun medicijnen gestopt, en geven de voorkeur aan de bladeren.
Televisieshows laten zien hoe je de bladeren gewoon in de keukenmachine kunt stoppen, waarna je een dikke, groene smurrie krijgt. Overal duiken recepten op waarin de bladeren verwerkt kunnen worden.

Inmiddels is een enorme vraag naar de bladeren ontstaan, die supermarkten en kruideniers nauwelijks aankunnen. Olijfbomen door het hele land worden volledig door stropers gestript.
Deze week is, ondanks de genezende kracht, het eerste dodelijke slachtoffer gevallen. Hoop doet leven, maar niet in Griekenland. Twee broers kregen ruzie over de vraag of ze het drankje wel of niet aan hun broer, die kanker heeft, moesten geven. Daarop stak de ene broer de ander neer. Griekse artsen manen tot kalmte, en wijzen er op dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de genezende werking van de bladeren is.

Geen opmerkingen: