Wetenschap en religie, een bijna onverenigbaar duo. Het zijn ongelijksoortige grootheden die geen formule dichter tot elkaar kan brengen. Ook Einstein liet het niet los, zelfs nu nog, vanuit het graf, heeft hij er zijn zegje over en gooit hij nog wat olie over het religieuze vuur.
Deze week heeft een anonieme koper op Bloomsbury Auction (Londen) een brief van Einstein aan filosoof Eric Gutkind gekocht voor $404,000.
In de brief uit 1954 beschrijft hij de Bijbel als kinderachtig en spot met de theorie dat de Joden een uitverkoren volk zouden zijn. Al was hij zelf Joods en had hij diepe affiniteit met Joden, hij vond ze een volk als alle andere, maar wel “met wat meer pech”.
De brief was niet voor publicatie bedoeld en geeft onverbloemd Einstein’s mening over religie, God en Jodendom. Dit terwijl hij voor publiek alleen in metaforen over religie sprak.
Einstein verloor zijn geloof toen hij 12 jaar was, als jong jochie kwam hij al tot de conclusie dat het geloof een leugen was. Wel bleef hij zijn hele leven religieuze gevoelens houden over de orde van het universum en de natuurkundige mysteries; “Het meest onbegrijpelijke van het universum is zijn begrijpelijkheid”, “Als er iets in mij religieus genoemd kan worden, dan is het wel mijn grenzeloze bewondering voor de structuur van de wereld voor zover de wetenschap deze aan het licht kan brengen”.
Einstein vond het idee van een persoonlijke God die gebeden verhoort, naïef en leven na de dood wishful thinking. (Terwijl er in feite weinig mensen zijn die zo voortleven na hun dood als Einstein, al dan niet bewust).
Toch kende hij wel een God, voor hem was God een metafoor voor natuurkundige wetten. Dezelfde God dus als die van Spinoza; de God die één is met de natuur.
Dit bracht hem tot zijn bekende uitspraken; “God doesn’t play dice” en “Science without religion is lame, religion without science is blind”.
Hij geloofde dus meer een in alomtegenwoordige kosmische energie en beschouwde zichzelf als agnost, i.p.v. atheïst. Atheïsme beschouwde hij als even intolerant als religieuze fanatici.
Hij vond het probleem met God te omvangrijk om met onze beperkte hersenen te kunnen begrijpen.
Einstein beschouwde het bedrijven van wetenschap als een religieuze aangelegenheid. Wetenschap en religie, toch geen onverenigbaar duo?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten