zaterdag, mei 17, 2008

Doe er nog maar 500 GB bij 11:00

Er is niets mis met mijn geheugen en er is ook niets mis met een slecht geheugen (want zeg nou zelf, sommige dingen kun je ook maar beter vergeten). Toch zou het handig zijn om zo'n goed geheugen te hebben als de mensen die door de Universiteit van California zijn geidentificeerd met een extreem goed autobiografisch geheugen.
Onderzoekers van de universiteit hebben de afwijking megageheugen al een naam gegeven: hyperthymestic syndrome, van het Griekse wordt voor buitensporig (hyper) en onthouden (thymesis).

Brad Williams is een van de mensen met een zeer uitzonderlijk geheugen: geef hem een datum en hij vertelt je niet alleen wat hij op die dag zelf deed, maar ook wat er op de wereld gebeurde. Dit kan hij van praktisch elke dag van zijn 51- jarige leven. Hij heeft daar nooit enige moeite voor gedaan, het gaat naar zijn zeggen gewoon vanzelf. Voor het onderzoek van de universiteit bekend werd vond Brad dit ook helemaal niet bijzonder.

Onderzoekers van de universiteit waren verbaasd dat de mensen begiftigd met dit talent zonder enig nadenken de vragen konden beantwoorden. Ze doen verder onderzoek om naar oplossingen te zoeken voor mensen met geheugenstoornissen.
Op het moment doen ze MRI scans van de hyperthymestic hersenen om te kijken of ze er anders uitzien, groter zijn, etc. in vergelijking met de hersenen van mensen met een doorsnee geheugen.

Handig, misschien kun je in de toekomst gewoon een stukje extra geheugen bijkopen en aan laten naaien, tot die tijd doen wij het maar met een extra externe harde schijf.

Geen opmerkingen: