zondag, oktober 19, 2008

Indonesische topsport met een Grieks toetje

Wij hebben in Almere tegenwoordig een groot, gloednieuw Topsportcentrum. En waar kan dit beter voor gebruikt worden dan voor een Pasar Malam. Wij besloten gisteren een en ander eens met eigen ogen te gaan aanschouwen en bezochten de Pasar Malam Bali.

Wij hebben de ervaring dat de Pasar Malams (met uitzondering van die in Den Haag) niet overdreven druk bezocht worden. Toen wij echter bij het Topsportcentrum arriveerden stond de enorme parking overvol. Aan de kentekens te zien kwamen de Pasar Malam bezoekers uit heel Europa. De belangstelling was verbazingwekkend.
Na toch nog een plekje gevonden te hebben beklommen wij de grote trap van het megacomplex. Daar vielen ons gelijk twee zaken op; de VIP balie en de enorm hoge toegangsprijs. Toen wij met ons kostbare kaartje naar binnenliepen zagen wij direct de verklaring voor alle vreemde Pasar elementen tot dan toe; wij waren bij het Dutch Open beland. De Pasar Malam bleek beneden te zijn. Sport is nooit mijn grootste hobby geweest, dus snel de kaartjes weer ingeruild en naar beneden getogen.

De Pasar viel niet tegen, ze hadden het deze keer zowaar voor elkaar gekregen een echte Indonesische sfeer (met Thaise, Chinese en zelfs Hawaiaanse invloeden) te creëren.
We voelden ons echt even op vakantie en kwamen dan ook beladen met souveniers weer terug. Ook de optredens waren beter dan we op een pasar gewend waren, zo hebben we genoten van een Haiwaiaans optreden en een workshop Balinees dansen.
We hebben ook onze wierookvoorraad weer aardig op peil kunnen brengen en de verkoper was zo dankbaar dat hij daarna zijn hele bak frustratie over de Pasar Malam in Den Haag over ons uitgooide. Die Pasar, die al 50 jaar bestaat, hebben ze namelijk van naam veranderd en heet voortaan Tong Tong Festival. Wat hem het meeste stak is dat het volgend jaar het 51e Tong Tong Festival wordt, dit terwijl dat volgens hem dus de 1e moest zijn. Met de geruststelling dat wij hem toch zouden bezoeken Tong Tong of niet, vluchtten wij snel naar de uitgang. De workshop Indonesisch koken hebben wij overgeslagen en hebben ons daarna maar ondergedompeld in de Griekse cultuur bij Pallas Athene, alwaar wij door de wierookgeur onze eigen Pasar enclave vormden.



Geen opmerkingen: