zaterdag, oktober 18, 2008

Soekot 2008

Dinsdag 14 t/m maandag 20 oktober 2008 vieren Joden Soekot (Sukkot) of Loofhuttenfeest, hiermee wordt herdacht dat de Joden veertig jaren lang in hutten in de woestijn zwierven. Ze leefden toen in hutten gemaakt van palmbladeren. Het loofhuttenfeest is het begin van een 7 dagen durende periode, waarin bij veel Joodse gezinnen in hun tuin of in hun woning een hut wordt nagebouwd. Het dak van de hut moet van takken en gebladerte van bomen en andere plantaardig materiaal zijn gemaakt, niet van ander materiaal, zoals kunststof. Gedurende deze dagen wonen zij hierin, gebruiken er de maaltijden en luisteren naar de verhalen over de tocht van de Joden door de woestijn.

De hut wordt versierd met vruchten en groenten. Er wordt een bundeling gemaakt van een palmtak (loelav) twee wilgentakken (arava) en drie mirretakken (hadas). Deze gehele bundel wordt ook loelav genoemd. Hierbij wordt een citrusvrucht (etrog) gevoegd. De loelav vormt een symbool voor vreugde. Ook tijdens processies worden de etrog en loelav meegedragen.

Afgelopen donderdag waren er duizenden Joden bij de Klaagmuur te Jeruzalem voor het Birkat Cohanim; de priesterlijke zegen. Men gelooft dat de Cohanim afstammelingen zijn van priesters uit de Eerste en Tweede Joodse tempel voor deze werden verwoest. De zegen staat in het vierde boek van de Torah (Numeri) en bestaat uit 3 zinnen, deze wordt daarom wel de Triple Blessing genoemd.

Geen opmerkingen: