zaterdag, januari 15, 2011

Cambodja: Singapore

Na een geweldige reis door Cambodja is het weer wennen in Nederland. We missen het land, de warmte en vooral de mensen. Onvergetelijk, merkwaardig, een andere wereld en zo nog veel meer woorden, die eigenlijk ook allemaal tekort schieten om Cambodja te beschrijven.

Het begon allemaal in Singapore. Na een comfortabele reis van 12,5 uur met Singapore Airlines op 30 december kwamen we aan in dit kleinste landje van Zuidoost-Azië. Singapore Airlines is uitstekend, eigenlijk hebben we nog niet eerder zo'n goede luchtvaartmaatschappij meegemaakt.

In Singapore zouden we nog 12 uur moeten wachten alvorens we met Silk Air naar Cambodja konden vliegen. Niet getreurd, alleen al op de luchthaven zelf kun je jezelf uitstekend vermaken, dagenlang als het moet. Wij besloten toch liever Singapore zelf te gaan verkennen. Wat is er dan makkelijker om de door Changi Airport aangeboden gratis tour door de stad te gaan doen. Je kunt uit twee stadstours kiezen, wij kozen de Cultural Tour. Met een superdeluxe bus gingen we met een gezelschap uit alle windstreken op weg. Via de Indiase, Chinese en Engelse wijk kwamen we bij de oudste tempel van Singapore; de Chinese Thian Hock Keng tempel. Mooi, boeddhistisch en vooral ook heel Chinees.

Singapore lijkt rijk en is het ook in vergelijking met veel andere landen in het gebied, maar van de gids hoorden we wel dat niet alles goud is dat er blinkt. De mensen zijn zeker niet allemaal rijk. Er is een rijke bovenlaag en de meerderheid die daaronder zit moet hard werken. De basisbehoeften krijgt iedereen, maar verder is er voor de gewone man niet veel luxe. De staat zorgt wel voor een woning maar dit is in grote, lelijke gebouwen waar je dan slechts een heel klein appartementje kunt huren. Vrouwen krijgen nauwelijks nog kinderen, dit omdat zij zulke lange dagen moeten werken. Wat verder opvalt is dat Singapore geheel verdeeld is naar etniciteit, in de Chinese wijk is het zelfs zo erg dat deze ook weer onderverdeeld is in vier groepen.

Rond etenstijd kwamen we uit bij een Japanse pizzeria waar de menukaart op bordjes aan de muur was te zien. Daarna besloten we maar verder op de luchthaven te gaan wachten, de vermoeidheid begon inmiddels toe te slaan en mijn blaasontsteking vervelend te doen. Voordeel is dat er op Changi ongelooflijk veel toiletten zijn, elk met een eigen bijpassende schoonmaakster. Vanzelfsprekend heb ik er vele leren kennen.

Wordt vervolgd.

Labels: Singapore, Singapore Airlines, Changi Airport, stadstour, tempel, Chinese wijk, Indiase wijk, Engelse wijk

Geen opmerkingen: