zaterdag, januari 29, 2011

Er waren eens een rabbijn, imam en een dominee, die gingen samen wandelen

Op woensdag 9 februari gaan de hoogste geestelijken van het jodendom, christendom en de islam in Nederland samen wandelen in Amsterdam-West. De wandeling voert hen langs een moskee, een kerk en een synagoge en zou de tolerantie in de stad moeten verhogen.

De organisatoren, waaronder de Raad van Kerken, het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, het Contactorgaan Moslims en Overheid en het Verbond voor Progressief Jodendom, kozen er juist voor de eerste dialoogwandeling te houden in Amsterdam-West. Dit deel van Amsterdam is gekozen als locatie voor de wandeling, omdat in de afgelopen tijd sprake is geweest van intolerant gedrag ten opzichte van joden die met keppels op straat lopen en moslima’s met hoofddoeken.

Door de eeuwen was Amsterdam een tolerante stad, die bereid was vluchtelingen en buitenlanders op te nemen, zoals hugenoten, Portugese en Asjkenazisch-joodse vluchtelingen, Marokkanen en Turken. Onlangs is de gemeente Amsterdam een anti-discriminatiecampagne gestart om de waarde van de tolerantie in Amsterdam te onderstrepen en mensen uit te nodigen ruimhartig met elkaar om te gaan. De geestelijken willen dat van harte ondersteunen door juist in dit stadsdeel te gaan wandelen. Deelnemers aan deze interreligieuze wandeling zijn onder meer rabbijn Raphael Evers, moslimgeestelijke Sefa Bagci, bisschop Hans van den Hende en ds. Arjen Plaisier.

Een mooi initiatief, maar of het helpt?

Bron
NIK

Labels: dialoogwandeling Amsterdam, 9 februari, NIK, tolerantie, Raad van Kerkene, moskee, synagoge, Raphael Evers, Sefa Bagci

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Zoals je kunt zien in het pownews van 9 februari, helpt het vooralsnog niet. De rabbijn, zelf zoon van een overlevende van Auswitsch, kreeg de Hitlergroet en "Kankerjood" over zich heen in dit Amsterdamse stadsdeel.

Erika Koukos zei

Diep triest.