zondag, januari 30, 2011

Cambodja: platteland

De andere dag werden we op gehaald door een geheel nieuw laken, deze reed de hele dag niet harder dan 30 km, geen probleem zo konden we het platteland van Cambodja in ieder geval goed bekijken. De benzinemeter stond vanaf het begin van de dag op 0, dus we verwachtten nog wel wat geschud, wat niet gebeurde, stilvallen deden we echter ook niet.

We hadden vandaag een nieuwe gids, Tin genaamd. Vanzelfsprekend hadden mensen hem al eens een t-shirt van Tintin gegeven. Tin was een goede gids en ook nog eens prima te verstaan. We weten nu dan ook alle ins en outs van de tientallen huisnijverheidsctiviteiten waar mensen op het platteland zich mee bezighouden. Dit ging van het maken van dadelpalmsuiker snoepjes, kleien van potten, maken van vispasta, het houden van vechtvissen, tot het kweken van eetbare slangen aan toe en wat al niet meer zo de revue passeerde. Ook hier waren de mensen allemaal even vriendelijk. Toch had Tintin steeds een wijze les voor hen; dat ze blij moesten zijn dat ze hard konden werken en met het hele gezin nog bij elkaar woonden. Zijn lessen begrepen wij toen nog niet helemaal, de mensen trouwens ook niet. Hij begreep ons wel uitstekend, zo had hij er helemaal geen problemen mee dat wij niet met de beroemde bamboe trein mee wilden. We hadden namelijk inmiddels gehoord dat dit veel mooier klinkt dan het is, in werkelijkheid is het gewoon een plank op wielen.
Het platteland van Cambodja is arm, stoffig en ook wel mooi door de rijstvelden, het authentieke, maar het zijn hier toch ook weer vooral de mensen die het hem doen.



Labels: Cambodja, Battambang, bamboo train, bamboe trein, platteland, rijstpapier

Geen opmerkingen: