zondag, september 18, 2005

Laatste woorden

De laatste woorden van paus Johannes Paulus II zijn bekend. De wereld heeft er lang op moeten wachten, wat niet verbazingwekkend was want het zal wel schokkend geweest zijn. Was het een voorspelling van het einde van de wereld?, een boodschap aan de wereld? Nou nee, het was: "Laat mij naar het huis van de heer gaan" (in het Pools, dat wel). Geen voorspelling, geen boodschap, ik ben niet katholiek en toch bitter teleurgesteld. Ik heb zelf aan stervensbegeleiding gedaan en moet zeggen dat heel gewone mensen heel bijzondere laatste woorden hebben. Zo bijzonder dat ik het na jaren nog onthouden heb. Ik was zelfs bij de laatste woorden van verschillende kloosterzusters. Die varieerden enorm, van booschappen met diepgang en betekenis tot grote vloek- en scheldpartijen (in dat laatste geval waren zij meestal dement).
Het is wel de vraag of het waar is, ik was er niet bij en de meesten niet. Het Vaticaan is nu eenmaal geen synoniem voor eerlijkheid en openheid.
Andere laatste woorden:
Gerrit Achterberg: "Ja, maar niet te veel" (nadat zijn vrouw hem had gevraagd of zij aardappelen zou bakken kreeg hij een fataal hartinfarct)
Paus Alexander VI: "wacht even". (is ook niet wat je van een paus verwacht, maar het zou kunnen dat er eigenlijk nog meer moest komen).
Caligula: "Ik leef!" (Romein keizer met weinig realiteitszin).
Sigmund Freud: "Dit is absurd, dit is absurd" (alsof veel van zijn theorieen dat ook niet waren).
Malesherbes: "Hou je mond! Je ellendige gekwetter maakt me misselijk." (tegen de priester die de laatste sacramenten uitsprak).
Leonardo Da Vinci: "Ik heb God en de mensheid beledigd omdat mijn werk niet de kwaliteit bereikt heeft die het gehad zou moeten hebben" (ongelooflijk).

Gastenboek voor Baardwijk's Worldview

4 opmerkingen:

Anoniem zei

een afscheid nemen van de wereld
(het leven)hoeft niet per se verbaal te geschieden.misschien waren dat de enige paar woorden die hij echt recht uit zijn hart had uitgesproken...

Erika Koukos zei

Of hij dacht hele andere dingen, maar die kon hij niet zeggen daar er zoveel media aandacht voor hem was.

Anoniem zei

denk je dat hij in zijn laatste agonie zich bewust was van de media andacht?

Erika Koukos zei

Ik denk dat iemand in zo'n functie zich daar altijd bewust van is. Dus automatisch ook in de laatste strijd.