dinsdag, maart 13, 2007

One happy island met Amitai

AVP-leider Mike Eman van Aruba heeft in de Verenigde Staten een ontmoeting gehad met Amitai Etzioni. De twee spraken over de filosofie van het communitarisme en hoe dit als inspiratie kan dienen voor een politieke- en beleidslijn die meer nadruk legt op het humanitaire denken en het solidariteitsgevoel in een maatschappij.
Etzioni is directeur van de faculteit der politieke wetenschappen van de George Washington Universiteit. Hij geniet internationale bekendheid als de vader van het moderne communitarisme. Etzioni wordt beschouwd als een van grote denkers van de wereld.

Eman, die recentelijk in Washington was, vertelde na afloop over zijn ontmoeting met de stichter van het communitarisme. “Veel van de problemen die wij op Aruba waarnemen, hebben te maken met het verval van de gezinsrelaties en familiebanden en met de verhoudingen binnen onze gemeenschap. Om dit te corrigeren moet er een beleid komen dat gericht is op het versterken van deze waarden, het versterken van de banden die een samenleving bij elkaar houden.”
"Vanaf het moment waarop Aruba een nieuwe regering krijgt, kunnen wij zorgen voor een sfeer van humanitaire eenheid. Aruba heeft dit nieuwe begin nodig”, aldus Eman. “Wij willen onze samenleving inspireren om hoop te hebben. Dat er nieuwe leiders zijn, met een nieuwe visie voor ons land.

De term communitarist (Latijn: communio, "gemeenschap") is een verzamelnaam voor allerlei moderne filosofen die zich bezighouden met de verhouding tussen het individu. Zij vragen zich af wat het betekent een enkeling in een gemeenschap te zijn; wat het maatschappelijk verschijnsel individualisering betekent; wat de ontbindingsverschijnselen, die individualisering voortbrengen, zijn; wat het "cement" kan zijn dat een gemeenschap (weer) kan binden.

Etzioni heeft 24 boeken geschreven waarvan de bekendste The new golden rule is uit 1996. Hoever de invloed van deze socioloog gaat, bleek toen premier Balki tijdens een kamerdebat over normen en waarden naar dat boek verwees. Zijn nieuwste boek (2004) heet From Empire to Community: A New Approach to International Relations.

Geen opmerkingen: