donderdag, maart 15, 2007

Tijgel, met lijst of met lassi?

Chinezen houden wel van een lekker hapje; in het Xiongsen tijgerpark, in het zuidoosten van China, worden tijgers gefokt in legbatterijen. Na slachting belandt het vlees op het menu van een restaurant. Hierbij wordt niets van de tijger verspild; van de karkassen van de dieren wordt geneeskrachtige wijn gemaakt.

Bezoekers van het park kunnen in het restaurant kiezen voor tijgervlees, tijgersoep, tijgerkerrie en tijgerwijn. Mocht iemand liever een andere bedreigde diersoort op zijn of haar bord willen dan verkoopt het restaurant ook leeuwenvlees, berenklauwen (echte, niet de frituursnack), krokodillen en slangen.

De karkassen van de tijgers eindigen vrijwel allemaal bij een wijnmakerij, waar ze in reusachtige vaten rijstwijn worden gegooid voor een langdurig rottingsproces. Chinezen geloven dat de kracht van de tijger in deze periode overgaat in de wijn. De drank wordt daardoor een krachtig geneesmiddel tegen reuma. Verder zou het beenderen versterken en als algemeen weerstandverhogend medicijn werken. Eén glas van deze wijn kost ongeveer 130 euro, maar dan heb je ook wat.
Dat is nog eens wat anders dan het voormalige chinese eten waar ze overal lassi of andere honden doordraaiden.

Geen opmerkingen: