zaterdag, maart 17, 2007

Filmrecensie Nachtrit

Door Michael Koukos

Regie: Dana Nechushtan
Genre: drama
Tijdsduur: 90 minuten
Jaar: 2006
Acteurs: Frank Lammers, Fedja van Huêt, Peggy Jane de Schepper, Zita de Quay, Mohammed Chaara, Henk Poort, Hans Kesting, Fred Schrijber, Bob Schrijber, Jeroen Willems, Jaap Spijkers, Lukas Dijkema, Martijn Oversteegen, Bas Keijzer, Ko van den Bosch, Marcel Musters, Harry Slinger, Celia van den Boogert, René Riva, Hadewych Minis, Titus Goeman Borgesius, Frits Lambrechts, Alix Adams, Debbie Korper, Gijs de Lange, Barry Atsma, Nezha Karim

Dennis, gespeeld door Frank Lammers, is een taxichaffeur met dromen. Hij droomt bijvoorbeeld van de vrouw van zijn broer maar oa ook van een eigen limoservice.
Hiervoor is natuurlijk wel een taxivergunning vereist en om deze te krijgen moet Dennis zich tot over zijn oren in de schulden werken. De gewone banken verschaffen echter geen kredieten voor taxivergunningen dus zit er niets anders op dan bij de louche financieringsmaatschappij van maffiabaas "Ome Jan" aan te kloppen.

Gezien het verhaal zich in Nederland afspeelt kun je er op wachten dat de overheid ook deze ondernemer de nek omdraait door eventjes snel de regels te wijzigen.
Wanneer dit het geval is valt er voor Dennis geen droog brood meer te verdienen en krijgt hij te maken met Ome Jan`s incassoafdeling die bestaat uit 2 kooivechters.
Cees en Ruud, zo heten de twee neandertalers nemen hun werk behoorlijk serieus op en elke aanmaning laat een pijnlijk spoor achter.
Grappig is de van Tarantino`s Pulp Fiction "geleende" koffiescene waarin de twee kleerkasten gemoedelijk Dennis heerlijke koffie roemen, alvorens hem even op zijn achterstallige rekeningen te attenderen.

Dennis situatie wordt steeds uitzichtslozer en uiteindelijk besluit hij het in zijn eentje tegen de Taximaffia op te nemen.
Ondanks het feit dat op een na alle taxichaufeurs blank en Nederlandstalig zijn (waar vind je die nog in de Amsterdamse binnenstad?), zet de film toch een herkenbaar beeld neer.
De personnages zijn als typisch Amsterdams te omschrijven en zoals in het echt gaan de criminelen lekker hun gang en de politie staat erbij en kijkt er naar. Wij kunnen er van uitgaan dat de film daardoor in het buitenland misschien eerder als fantasy zal worden beschouwd maar nee hoor, dit is Holland op z`n smalst.
De latente dreiging en de gestaag opgebouwde sfeer leidt uiteindelijk tot een stijlvolle climax. De film is spannend, tragisch en soms grappig tegelijkertijd en helaas ook zo weer aan je voorbij geraasd.


Geen opmerkingen: