dinsdag, maart 06, 2007

Filmrecensie I dreamed of Africa

Door Michael Koukos

Regie: Hugh Hudson
Jaar: 2000
Land: Amerika
Genre: Drama
Cast: Kim Basinger , Vincent Perez , Liam Aiken , Garrett Strommen , Eva Marie Saint , Daniel Craig , Lance Reddick , Connie Chiume e.a.

Het verhaal gaat over Kuki, een Italiaanse ongetrouwde moeder. Zij heeft na een ernstig autoongeluk het gevoel dat zij haar leven meer zin moet geven.
Op zich lijkt dat niet zo moeilijk ware het niet dat zij dit alleen in Afrika ziet gebeuren.
Gelukkig dient zich op het juiste moment een man aan die haar twee keer zoent en vervolgens meeneemt naar Afrika om daar met haar een nieuw leven op te bouwen.
De eerste dagen in Afrika is zij nog gelukkig (volgens de dialogen althans want van haar gezicht valt dat niet op te maken). Zoals dat meestal gaat met vrouwen maakt de tevredenheid al gauw plaats voor hysterie. Haar man blijkt een echte lapzwans te zijn die al zijn tijd spendeert aan lollige jachtpartijtjes met vrienden. Vreemd is ook dat hij zich zo druk maakt om het stropen van zielige olifanten door gemene stropers terwijl hij zelf de hele dag niets anders doet dan dieren afslachten.
Vervolgens ontrolt zich het ene drama na het andere.

Nu is het begin, vooraleer zij richting Afrika vertrekt, al erg langdradig en helaas houdt de verveling de volledige tijdsduur niet meer op.
Ijskonijn Kim Basinger in hier wel de miscast van het jaar. Zij loopt continue rond met een kop als een oorwurm, "daar zullen zij in Afrika blij mee zijn" denk je dan. Zelfs op een lichtjaar afstand kan Kim nog niet doorgaan voor een Italiaanse.
De film springt voortdurend van de hak op de tak, het is duidelijk dat men moeite heeft om alle scenes uit het boek ook in de film te proppen. Allicht had men beter een en ander kunnen wegknippen. De innerlijke dialogen waarin zij mijmert over hoe dom zij wel niet is, komen in de film ronduit belachelijk over en de overige dialogen lijken wel uit een middeleeuws toneelstuk te komen.
Allemaal erg omslachtig dus om gewoon even aan te geven dat je beter uit Afrika weg kan blijven. Bij deze zijn jullie dus gewaarschuwd voor zowel Afrika als voor deze film.

Geen opmerkingen: