vrijdag, juli 17, 2009

Haan zonder kop als melkkoe

Naar aanleiding van het verhaal over de zee-egels, die doormidden gekliefd nog uren blijven leven, had Remco een verhaal over een kip zonder kop die nog maanden is blijven leven. Een onwaarschijnlijk verhaal, maar het blijkt toch dat dit waargebeurd is.

Op 10 september 1945 kreeg boer Lloyd Olsen uit Fruita (Colorado) zijn schoonmoeder op bezoek. Die was erg hongerig en zo trok Olsen naar de tuin om een kippetje de nek af te gaan hakken. De keuze viel op Mike, een lekkere sappige haan. Helaas sloeg Olsen een beetje mis met zijn bijl en daardoor bleef de halsslagader, een oor en een deel van de hersenen intact. Hierdoor bleef Mike in leven en besloot Olsen verder voor hem te zorgen en zijn schoonmoeder maar een vegetarische salade voor te schotelen.

Mike zonder kop kon natuurlijk niet op de gebruikelijke wijze eten, dus gaf Olsen hem een mengsel van water en melk, met een oogdruppelaar rechtstreeks in zijn keel.
De boer en zijn vrouw versliepen zich wel elke dag, want kraaien kon Mike ook niet meer. Dat was geen probleem want de familie Olsen kon voortaan toch uitslapen; Mike werd namelijk zo beroemd dat de familie besloot entree geld te heffen voor de bezichtiging van Mike, samen met de inkomsten uit bladen en tv optredens konden ze daar makkelijk van leven. De haan was namelijk goed voor $4,500 per maand, wat in die tijd een hoop geld was.
Olsen kreeg veel kritiek te verduren dat hij de haan in leven liet, maar zo'n melkhaan laat je natuurlijk niet gaan. Tevens waren er veel mensen die dit ook wel zagen zitten, dus vele kippen en hanen werd de kop half afgehakt, geen enkele bleef echter langer dan een dag in leven.

Mike is nog 18 maanden blijven leven. Uit onderzoek bleek dat Mike niet geleden heeft, en zo lang heeft kunnen leven doordat de halssalgader intact was en een vitaal deel van de hersenen.
Mike verblijft, nu op sterk water, in een instituut in Fruita. Er wordt nog jaarlijks een "Mike the Headless Chicken Day" gehouden het derde weekend in mei.

4 opmerkingen:

Michael zei

vind ik niet zo bijzonder...er zijn ook heel veel mensen die als een kip zonder kop leven en daarmee heel oud worden.

Ab Jannsen zei

Wat zou er met die hersenloze kop van Mike gebeurd zijn ? Een carriere in de politiek zou hiermee glansrijk moeten slagen en anders wel TV-presentator van een gezellig praatprogramma.

Erika Koukos zei

Het verhaal gaat helaas dat de hersenloze kop van Mike na het afhakken direct door en hond is opgegeten.

Barbapapa zei

bij de PVDA had Mike nog een mooie politieke carrière kunnen opbouwen