woensdag, juli 29, 2009

Filmrecensie: May

Door Michael Koukos

Regie : Lucky McKee
Genre : drama, horror, thriller
Tijdsduur : 94 minuten
Jaar : 2002
Acteurs: Angela Bettis, James Duval, Anna Faris, Kevin Gage, Chandler Hecht, Nichole Hiltz, Merle Kennedy, Jeremy Sisto, Rachel David, Nora Zehetner, Will Estes, Roxanne Day, Samantha Adams, Brittney Lee Harvey, Connor Matheus, Mike McKee, Ken Davitian

May is een meisje dat reeds van kinds af aan door zowel andere kinderen als door haar ouders belachelijk werd gemaakt omwille van haar luie oog.
Als zij met een ooglap op een feestje verschijnt dan is zij even het middelpunt van alle aandacht tot zij toegeeft geen piraat te zijn, dan laat men haar meteen links liggen.

Het spreekt voor zich dat May dan ook niet opgroeit tot een extraverte bloem maar wat er uiteindelijk uit het ei kruipt is wel erg eng.
Aanvankelijk zijn haar wanhopige zoektochten naar liefde en haar stuntelige manier van communiceren ontroerend. Vooral als zij haar eerste vriendje Adam ontmoet,
maar al gauw slaat dit om in een duistere obsessie. Adam krijgt het, niet geheel onbegrijpelijk Spaans benauwd van May en probeert haar zoveel mogelijk te ontlopen.
May vindt dan kortstondig liefde in een lesbische relatie met een losbandige collega. Als deze haar blijkt te bedriegen, slaan alle stoppen door, zeker wanneer zij Adam ook nog eens met een ander vriendinnetje ziet.
Het mondt allemaal uit in een indrukwekkende geweldsexplosie.

In het horrorgenre valt zelden wat nieuws te beleven en daarom is dit een echte aanrader. De hele atmosfeer is huiveringwekken terwijl de spanning rustig wordt opgebouwd.
Het geheel doet erg Tim Burton-achtig aan maar dan met echte acteurs. De geweldscenes zijn vaak bloederig maar toch is dit een van die zeldzame films waar de genremix uitstekend is gelukt. Daarom zou je deze film net zo goed als een zwarte komedie of een bloederig drama kunnen bestempelen. Dit is echt een knappe prestatie van debuutregisseur McKee. Komt daar de bijzonder kille doch efficiente acteerstijl, vergezeld van het sombere camerawerk bij en je krijgt een echt pareltje met wel een wat experimenteel tintje. Het einde zal zelfs de filmhuisliefhebber kunnen bekoren.
Voor wie eindelijk nog eens een verrassende horrorfilm wil zien zeker een toppertje!

Geen opmerkingen: