maandag, juli 20, 2009

Neturei Karta, luis in de pels voor Israël

Orthodoxe joden die Hamas bezoeken; een vrij surrealitisch beeld. Niet voor de Neturei Karta, die zijn er kind aan huis. Afgelopen week bezochten vier leden van de Neturei Karta Hamas leider Ismail Haniya.

De Neturei Karta (Aramees voor "Hoeders van de stad") staan bekend om hun zeer antizionistische houding. De stichting van de staat Israël wordt door hen als ongehoorzaamheid aan God beschouwd, want alleen de Messias zou de Joodse staat mogen herstellen. Deze hoeders omarmen daarom ook de vijanden van de staat. De beweging heeft naar schatting enkele duizenden aanhangers, de meesten wonen in Jeruzalem en Ramat Beit Shemesh Bet. De meeste leden zijn nakomelingen van Litouwse joden die rond 1830 naar het Heilige Land trokken.

Natuurlijk werd het illustere viertal hartelijk ontvangen door Haniya. Ze hadden er ook wel een reisje voor moeten maken; ze gingen via Egypte naar Gaza. Tijdens de thee kon Rabbi Yisroel Weiss niet ophouden met uitroepen van medeleven met de "arme, arme Palestijnen". Als dank kregen zij van Haniya de titel "helden".

Eerdere akties van Neturei Karta waren het bezoeken van een Holocaust-ontkenningsconferentie in Teheran en het bejubelen van Mahmoud Ahmadinejad's uitspraken over het wegvegen van Israël van de kaart. Onbegrijpelijk want denken ze nu echt dat ze bij een aanval op Israël gespaard zullen blijven? Of zouden ze dan ook hopen als martelaren te sterven?
Een gevaarlijk groepje binnen Israël lijkt mij.

Geen opmerkingen: