dinsdag, juli 14, 2009

Crisis verhoogt calvinisme in Nederland

Calvinisme is een woord dat de rillingen over mijn rug doet lopen. Het brengt bij mij associaties teweeg van sombere, sobere kerken, fundamentalisme, huichelarij en bovenal het reduceren van elke levensvreugde tot nul.

Helaas kun je er dit jaar niet helemaal omheen, het is nu eenmaal het 500ste geboortejaar van Johannes Calvijn (om precies te zijn was dit op 10 juli) Dit betekent vele artikelen, tentoonstellingen en last but not least een test van Lodewijk Dros (Trouw): Bereken je C-factor. Ik besloot met dit laatste te beginnen. Tot mijn grote schrik scoorde ik nog 42 % ("Je hebt wat calvinistische trekjes"!). Toch nog een klap van de molen meegekregen dus. Ter vergelijking; calvinistisch boegbeeld André Rouvout had een uitslag van 68 procent op de C-factor.

Het calvinisme is een stroming van het protestantse christendom gebaseerd op de theologische en daaruit voortvloeiende sociale en politieke leer van de hervormer Johannes Calvijn (1509-1564). Wat bijzonder goed uitkomt voor zijn huidige aanhangers is dat de kredietcrisis enkele waarden van Calvijn noodzaakt; hard werken, zuinig zijn en soberheid. Hierdoor wint het muggenzifterige calvinisme weer aan terrein.

Was je C-factor erg hoog? dan kun je nog tot en met 31 oktober naar de overzichtstentoonstelling Calvijn & Wij in de Grote Kerk te Dordrecht. Deze stad heeft verder gedurende de zomer nog een uitgebreid Calvijn-programma, zoals De Calvijn filmweek, Psalmzingen en zelfs een religieuze modeshow.
De spruitjeslucht zal nog lang blijven hangen deze zomer.

1 opmerking:

Michael zei

Haah: 28%
Ik mag dan later branden in de hel maar ik ben geen Grefo:

Test je C-Factor 28%
Calvinistisch ben je zeker niet, eerder katholiek. Je levensinstelling verschilt in alle opzichten van die van een calvinist. Je tijd nuttig besteden, voorzichtig zijn met geld uitgeven, de ander hoger achten dan je zelf: het is aan jou niet besteed. Je bent een hedonist.
ID Categorie Score

Commentaar
38 Soberheid 0%

Voor een leven als calvinist ben je niet in de wieg gelegd. Katholicisme past je beter - een tikje hedonistisch, los en emotioneel.
37 Relaties 0%

In je relaties ben je weinig gereserveerd. Zeg maar: oncalvinistisch. Daarvoor laat je je te gemakkelijk gaan.

36 Rechtlijnigheid 20% Jij weet hoe je moet genieten. Je tijd besteed je niet altijd even nuttig. Hou de balans in de gaten!

33 Geloof 20%

Je bent een onbezorgde gelovige, die zich niet al te druk maakt.

34 Arbeid 29%
Met het calvinistische arbeidsethos ben je niet behept. Je werkt vooral voor jezelf, en veel harder hoeft het niet.