vrijdag, augustus 13, 2010

Door de ogen van Saoedische vrouwen

Waar religie alleen mensen uit elkaar lijkt te drijven, is kunst juist altijd een middel geweest om een brug te slaan tussen verschillende culturen. Dat is precies wat een aantal vrouwelijke fotografen uit Saoedi Arabië ook dachten. Onder de naam Through the Eyes of Saudi Arabian Women lichten ze de sluiers letterlijk en figuurlijk op in een fotoboek en een expositie van hun werk.

Juist in een zo gesloten land, waar vrouwen het over het algemeen niet voor het zeggen hebben, is dit een grote stap voorwaarts voor zowel het werk van vrouwen als hun stem.
De expositie werd in april in Jeddah georganiseerd door de fotografe Rania A. Razek. Daarna was de expositie in Washington DC te bewonderen.

Voor de rest van de wereld zijn de foto's te zien in een boek met de titel Photography Through the Eyes of Saudi Arabian Women, ook door Rania samengesteld. Haar droom is dat het boek ook anderen zal motiveren hun unieke kijk op de wereld te laten zien. Verder hoopt zij dat het bij zal dragen aan begrip en waardering voor haar eigen cultuur.

Een mooi inititiatief, hopelijk blijft het niet bij kunst alleen en zal het werkelijk de dialoog openen. Misschien kunnen we beter ons geld besteden aan bruggenbouwende cultuur dan aan het bouwen van veel te dure voetbalstadions, dat slaat meer gaten dan bruggen.

Bronnen
RiyadhCiti emagazine
BBC

Labels: Saoedi Arabie, vrouwen, Rania A. Razek, Jeddah, Photography, Through the Eyes of Saudi Arabian Women, foto's, expositie

Geen opmerkingen: