donderdag, augustus 26, 2010

Militairen geen zin meer om Florence Nightingale te spelen

Al ruim een week wordt er flink gestaakt in Zuid-Afrika. Onder de stakers bevinden zich veel verpleegkundigen, die zo fanatiek staken dat de patiëntenzorg niet meer gewaarborgd kon worden. Daarop zette men 2400 militairen in in ziekenhuizen om deze zorg te gaan verlenen. De verpleegkundigen hebben het echter wel erg slecht, want zelfs de militairen zijn het nu na enkele dagen helemaal zat en willen nu ook hun werk in de ziekenhuizen stoppen.

De vakbond eist een loonsverhoging van 8,6 procent; de regering gaat niet verder dan 7 procent. Bovendien eist de vakbond een woonkostentoelage van 1000 Rand (dat is 105 euro) terwijl de regering daarin niet verder gaat dan700 Rand.
De salarissen van verpleegkundigen liggen gemiddeld rond de 1000 dollar per maand, een bedrag waar niemand in Zuid-Afrika mee rond kan komen. Voor dit schamele bedrag doen zij behoorlijk zwaar werk. Dat de militairen dit werk nu ook niet meer zien zitten is niet zo gek, zij verdienen namelijk nog veel minder dan verpleegkundigen. Staker Lodick Mashile (verpleegkundige) verwoordt het als volgt: "I can't help people if I can't help myself".

Bron
News 24

Labels: staking, Zuid-Afrika, verpleegkundigen, militairen, Rand, woonkostentoelage, loonsverhoging

Geen opmerkingen: