maandag, augustus 23, 2010

Feestdag Peru: Sint Rosa van Lima

Joran van der Sloot zal er hoogstwaarschijnlijk niet veel van merken, maar het is toch een feestdag vandaag in Peru; Sint Rosa van Lima.

Rosa (1586-1617) is een Peruaanse heilige,
zij werd als eerste Latijns-Amerikaanse vrouw heilig verklaard. Rosa van Lima werd geboren als Isabel Flores de Olivia. Toen zij twintig jaar oud was, trad zij in bij de Dominicanessen. Als kloosternaam koos zij Rosa. Zij leidde een zeer ascetisch leven. In een hutje, achter in de tuin van haar ouders, leefde zij geheel teruggetrokken en nam bijna geen voedsel tot zich.
Rosa is in 1617 gestorven na een lange lijdensweg die eindigde in verlamming. Paus Clemens X verklaarde haar in 1671 heilig
. Zij ligt begraven in de kerk van het Dominicanenklooster te Lima.

Rosa is de patroonheilige
van Peru, Noord- en Zuid-Amerika en de Filipijnen. Rosa zou in 1671 Sittard van de zwarte pest hebben bevrijd en is de beschermheilige van de stad. Ook is Rosa de patrones van tuinmannen en bloemisten. Haar hulp wordt ook ingeroepen tegen familieruzies en bij verwondingen.

De feestdag Sint Rosa van Lima wordt officieel pas 30 augustus gevierd en is belangrijk in Peru, het is een officiële feestdag. Duizenden mensen, vooral die naar de heilige vernoemd zijn, komen samen bij een beeld op de Avenida Tacna in Lima en men gooit briefjes met wensen in een bron.

Bronnen
Wiki
A Global World
Wereld Feesten Almanak

Labels: Peru, Joran van der Sloot, Sint Rosa van Lima, heilige, feestdag

Geen opmerkingen: