dinsdag, augustus 03, 2010

Waarschuwing voor zonnestorm

Het moet gezegd, dit keer worden we niet bang gemaakt, geen maandenlange voorbereidingen, geen weeralarm. Toch is er een waarschuwing van kracht; vandaag kan de aarde namelijk getroffen worden door een zonnestorm. Volgens experts kan deze golf vanaf vandaag al onze planeet bereiken, en daar het natuurlijke magnetische schild rondom de Aarde verstoren.

Een beetje zon is natuurlijk nooit weg, maar deze zonnestorm kan ook voor minder gezellige zaken zorgen. Zo kan deze funest zijn voor salellieten, en communicatienetwerken wereldwijd verstoren. Tevens kan de storm tot ernstige stroomstoringen leiden. In het gunstigste geval kan het mooi poollicht geven.

De zonnestorm is het gevolg van grote explosies van de zon afgelopen weekend. Het lijkt allemaal een broodje aap verhaal, maar een en ander is bevestigd door ruimtewetenschappers in de New Scientist. Maar paniek is ook weer niet nodig, Volgens NASA is het erg onwaarschijnlijk dat de storm die ons vandaag bereikt zo zwaar is. Eerder dit jaar stelden ruimtespecialisten dat ze een sterke stijging van magnetische energie verwachten rond 2013.

Bron
HLN

Labels: zonnestorm, NASA, ruimtewetenschappers, poollicht, weeralarm, verstoringen, satellieten

Geen opmerkingen: