donderdag, augustus 12, 2010

Vastenmaand ramadan begonnen

Vanochtend vroeg is voor moslims de vastenmaand ramadan begonnen. In alle vroegte hebben families samen gegeten en vasten daarna tot de maan opkomt, rond half tien vanavond. De vastenmaand duurt tot 10 september en wordt dan afgesloten met het Suikerfeest (Id-Al-Fitr).

Het vasten is, zeker nu het in de zomer valt, een ritueel dat diep ingrijpt in het gewone leven. De koran motiveert het vasten als een uiting van dankbaarheid. Het is anders dan bij bijvoorbeeld het christelijke Pasen geen voorbereidingsperiode van boetedoening voor een feest. Het Suikerfeest is niet anders dan het einde van een lange periode van vasten.

Vrijgesteld van vasten zijn volgens de koran zieken, reizigers, menstruerende, zwangere en zogende vrouwen, zij moeten het op een ander moment inhalen. Ouderen en zij die zware arbeid verrichten zijn eveneens vrijgesteld.

Het vasten tijdens ramadan betekent totale onthouding van eten, drinken, roken en seks, vanaf de dageraad tot zonsondergang. Heb er dus een beetje begrip voor als je moslim collega morgen niet zo vrolijk is als anders. Vaak zegt men dan dat ze het toch zichzelf aandoen, maar dan kun je jezelf ook afvragen zou jij het voor een God of iemand overhebben om een maand lang te vasten? Het is moeilijker dan je denkt. Niet overtuigd? Probeer het dan eens, ik doe het in ieder geval niet na.

Labels: ramadan, vasten, islam, moslims, Suikerfeest, Id-Al-Fitr, onthouding

Geen opmerkingen: