donderdag, november 04, 2010

Fatwa tegen Saoedische caissières

Saoedische caissières mogen niet meer achter de kassa werken volgens het fatwa instituut Dar Al-Ifta in Saoedi-Arabië.

‘Een moslimvrouw mag niet werken in een omgeving waar mannen, die geen familie zijn, zich ophouden. Vrouwen moeten een baan zoeken waar zij niet in contact komen met mannen, want dit kan leiden tot aantrekking van beide kanten’, aldus het juridische advies van de godsdienstgeleerden.

De Saoedische bevolking heeft geschokt gereageerd op het decreet. Zij noemen het nutteloos en oneerlijk voor de vrouwen die werk nodig hebben. De vrouwen zijn bovendien volledig gesluierd en worden door een glasplaat gescheiden van hun (mannelijke) klanten. Socializen is er dus niet bij. Daarnaast zitten er wél mannen achter de kassa die boodschappen van vrouwen afrekenen. ‘Wat maakt het dan uit als wij van plaats ruilen?’, vraagt een Saoedische zich af.

In 2007 lanceerde Saoedi-Arabië een officiele website voor publiceren van fatwas. De site is in het Arabisch, Frans en Engels opgesteld door het Presidency for Scientific Research and Religious Edicts. Naast de fatwa over de caissières zijn er ook veel praktisch fatwas voor gelovigen op de site te vinden, zoals wanneer het de beste tijd is om de Umrah te doen. De islamitische geleerden die de uitspraken doen worden voorgezeten door Mufti Sheikh Abdul Aziz Alu Al Sheikh.

Bronnen
Distrifood
Muslims Today

Labels: Saoedi-Arabië, Dar Al-Ifta, fatwa, islam, moslim, geleerden, uitspraken

Geen opmerkingen: