maandag, november 22, 2010

Gemakkelijke baantjes

Er wonen nergens zoveel mensen die graag opscheppen over hun baan dan in Nederland. De ene functie heeft een nog mooiere naam dan de andere, het liefst Engelstalig. Hoeveel collega eenmanszakers ik niet met een gewichtig kopje heb horen zeggen dat zij directeur zijn van een bedrijf, zijn niet meer te tellen. Als men nieuwe mensen ontmoet gaat het aanvankelijk dan ook vaak niet om de persoon, maar om wat die persoon doet in het dagelijks leven. Toch wordt het niet overal gewaardeerd om gewoon te doen over je baan. Zo moet de Japanse minister van Justitie ,Minoru Yanagida, aftreden omdat hij gezegd had dat zijn baan makkelijk was.

Yanagida kwam in opspraak toen hij tijdens een bijeenkomst in het kiesdistrict Hiroshima zei dat het makkelijk is om minister van Justitie te zijn, omdat hij ,,maar twee zinnetjes hoeft te onthouden" die hij kan gebruiken om lastige vragen van het parlement te ontduiken. Die zinnetjes waren volgens hem: ,,Ik onthoud mij van commentaar op individuele gevallen" en ,,ik handel adequaat, op basis van de wet en het bewijs".

De conservatieve oppositie meldde daarop een motie van afkeuring tegen Yanagida voor te bereiden. Die motie zou weliswaar niet bindend zijn, maar het signaal zou wel een klap betekenen voor het Japanse kabinet, dat voor grote bezuinigingen staat. In overleg met premier Naoto Kan besloot Yanagida daarom op te stappen.

Bron
Trouw

Labels: baan, functie, Japan, eenmanszaak, directeur, minister van justitie, Yanagida

Geen opmerkingen: