vrijdag, november 12, 2010

Slechts door anderen te helpen, kunnen wij onszelf veranderen

Zes Tibetaanse monniken hebben voor het eerst een bezoek gebracht aan Europa. Op initiatief van ConnectWorlds maakten zij een tour door het Gooi en Almere. Er was een uitgebreid programma samengesteld om iets van hun cultuur te laten zien en zoveel mogelijk opbrengsten te realiseren voor de bouw van hun klooster in Zuid-India. De groep mannen trekt door Europa, de volgende stop is Oostenrijk.

De Tibetaanse monniken uit het Ganden Shartse klooster uit Zuid- India zijn - zoals zo velen- na de recente aardbeving in Tibet uitgeweken naar Zuid- India. De leefomstandigheden ter plekke zijn bar. Het is er erg heet, er is geen stromend water in het klooster en de ruimtes om te werken, studeren en slapen zijn ontoereikend voor het aantal monniken. Momenteel ligt de bouw voor nieuwe slaapvertrekken stil, omdat er geen geld is voor uitbreiding. Met de tour door Europa proberen de monniken zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen om de bouw van het klooster te kunnen voltooien.

In Almere hadden de monniken een druk programma met onder andere lezingen, concerten en een zegeningceremonie. Ook maakten de monniken in de Kunstlinie een originele zandmandala. Afgelopen woensdag was er een mandala vernietigingsritueel. Terwijl de monniken een mantra zongen, gooiden zij de mandala (vanuit een Tupperware-bakje) in het Weerwater. Het bijwonen van het vernietigingsritueel moest geluk brengen.

De zandmandala is een Tibetaans boeddhistische traditie die de vergankelijke natuur van de dingen symboliseert. Alle dingen zijn van voorbijgaande aard en een mandala van zand is daar een voorbeeld van. Nadat een zandmandala met ceremonies en veel toewijding is voltooid, wordt het daarna ook altijd weer ceremonieel vernietigd.

Bronnen
ConnectWorlds
De Almare
Almere Vandaag

Labels: Almere, Tibet, monniken, mandala, zandmadala, klooster, ConnectWorlds, Europa tour

Geen opmerkingen: