donderdag, november 18, 2010

Online kaarsje branden

Je hoeft de deur amper nog uit, tegenwoordig kan praktisch alles online. Ook religie wordt meer en meer een internetverschijnsel. Het Belgische bedevaartsoord en parochie Scherpenheuvel hoopt hier een graantje van mee te kunnen pikken en biedt bezoekers de mogelijkheid voortaan online een kaarsje te laten branden of een boodschap te schrijven in het intentieboekje.

Bezoekers die een kaarsje willen laten branden via de website, kunnen dit voor 3,50 euro. Dit lijkt duur, maar schijnt hetzelfde bedrag te zijn als dat dit ter plaatse kost.
De webmaster van de site moet voortaan de aanvragen coördineren. En pastoor Luc van Hilst is al helemaal ingeburgerd in de ins en outs van het inline bestellen, want er moet vooruit worden betaald. Zo gauw de betaling is gedaan wordt de bestelling doorgegeven aan de kaarsenaanstekers, die vervolgens op het aangevraagde tijdstip het kaarsje laten branden. De website vermeldt niet of dit bijvoorbeeld ook 's nachts kan.
Boodschappen in het intentieboekje zijn gratis en worden meegenomen in het gebed in de Basiliek.

De devotie tot Onze-Lieve-Vrouw te Scherpenheuvel is ontstaan rond een mariabeeldje hangend aan een eik in een onbewoond gebied op het grondgebied van de stad Zichem in het hertogdom Brabant. Algemeen wordt aangenomen dat de oudste vermelding van de bedevaartplaats uit 1304 dateert. De Zichemse kapelaan Lodewijk van Velthem schrijft in dat jaar in zijn Spieghel Historiael over een wonderbaarlijke, in kruisvorm gegroeide Eik.
In 1514 wilde een herder uit Zichem het mariabeeld dat op de grond lag, oprapen en mee naar huis nemen. Toen hij het in handen had, bleef hij als versteend staan en kon geen voet meer verzetten. Omdat de herder zo lang wegbleef ging zijn baas hem zoeken. Toen hij de ongelukkige herder vond met het beeldje in zijn handen, hing de baas dit terug in de eik. Vanaf dat moment kon de herder weer bewegen.

Bronnen
HLN
Parochie Scherpenheuvel

Labels: bedevaartsoord, kaarsje branden, online, intentieboekje, parochie, Scherpenheuvel, Luc van Hilst, mariabeeld, pastoor, basiliek

Geen opmerkingen: