zondag, januari 15, 2012

Bali: Barong dans

De Barong is een Balinese dans gebaseerd op het goede en het kwade. Wat het woord echt betekent weet niemand. De Barong is de koning der geesten en de leider der goede krachten en ziet er uit als een soort leeuw-draak. De tegenhanger, het kwaad wordt uitgevoerd door de Rangda, de heks. De Barong is niet te scheiden van de Rangda. Het gegeven van goed en kwaad en dat het een niet zonder het ander kan bestaan is een belangrijk thema op Bali in zowel de religie als de mythologie. De Barong dans die wij hebben gezien is het verhaal van Sahadewa. Oppervlakkig gezien doet het wat kluchtachtig aan, op een dieper niveau zit er een uitgebreide symboliek achter. De Barong begint en eindigt met een inzegening door de priester en wordt begeleid door een gamelan orkest.

De koningin-moeder heeft besloten een van haar zonen, Sahadewa, aan de Rangda te offeren. De Barang wordt op de voet gevolgd door zijn vriend, de aap. Daarna verschijnen er drie gemaskerde mannen die wraak willen nemen op de Barong, die een kind van hen heeft gedood. In plaats van de Barong te doden wordt de neus van de mannen door de aap afgesneden. Daarna komen twee danseressen op, die een Legong dans uitvoeren.

Twee broers, Punta en Wijil komen op. Ze zijn dienaren van Dewi Kunti en vertellen dat op deze dag Sahadewa, een van de vijf Pandawa prinsen, aan de Rangda geofferd wordt. Nadat ze de verschrikkelijke verschijning van een heks gezien hebben, vragen ze de premier snel te komen. De premier komt en de drie mannen wachten op Dewi Kunti, de koning moeder. Zij komt, gevolgd door Sahadewa. Dewi Kunti is zeer verdrietig omdat ze haar zoon moet offeren. De kehs verschijnt en maakt Dewi Kunto boos door haar te beheksen. Dewi Kunti beveelt de premier om Sahadewa naar de grot van de Rangda te brengen. De premier brengt Sahadewa naar het bos waar de Rangda woont en maakt hem vast aan een boom.

De god Shiva heeft medelijden met Sahadewa en geeft hem onsterfelijkheid. Als de Rangda komt om hem te doden, kan ze hem niet doden. Als zij tot het besef komt dat ze hem niet kan doden, vraagt zij hem haar te verlossen door haar vrijwillig te doden. Sahadewa vervult haar wens, waarna ze naar de hemel stijgt. Een van haar heksstudenten vraagt Sahadewa ook haar te doden, zodat zij haar meesteres naar de hemel kan volgen. Sahadewa weigert en ze beginnen een gevecht. De heksstudente verandert zich achtereenvolgens in een zwijn en in een kraai maar verliest steeds weer. Als laatste komt zij op als de Rangda, deze is sterker dan Sahadewa. Sahadewa mediteert en wordt de Barong. Hierna komen de Krisdansers op. Ze proberen de Rangda te doden en omdat ze dit niet kunnen, steken ze zichzelf met de kris. Zo eindigt deze dans niet in een goed aflopend sprookje.


Geen opmerkingen: