zondag, januari 29, 2012

Bali: Tanah Lot

Het is het jaar1546 als de hindoe priester Nirartha op Bali arriveert. Hij transformeert de Balinese religie en begint als een bezetene tempels te bouwen. Pura Tanah Lot is er hier een van.
Het is het jaar 2012  en Pura Tanah Lot wordt overspoeld door toeristen. Zelfs mensen die verder geen excursies doen, willen toch op zijn minst toch deze watertempel zien. Gewaarschuwd voor deze ontheiligende taferelen, besloten wij de tempel niet bij eb te bezoeken, maar bij vloed. Je kunt dan niet dichtbij de tempel komen, maar aangezien je hier toch niet in mag, is dit rustige moment toch veruit te verkiezen. Toch is het tempelcomplex ook bij eb helemaal niet rustig. Het lijkt alsof je niet op Bali geweest bent als je hier geen foto's gemaakt hebt.

De zee is erg wild rond Tanah Lot, en het is dan ook verbazingwekkend dat het geheel in al die jaren nog niet is weggespoeld. Het blijkt dat dit geen religieus wonder betreft; een derde van de rotsen die je ziet zijn gewoon nep. Voor de religieuze inwoners van Bali is de tempel echter helemaal niet nep, het is een van de belangrijkste tempels. Het zint ze dan ook niets dat hier zoveel toeristen rondlopen. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat ze het fabeltje de wereld in hebben geholpen dat als je de tempel bezoekt met een partner voordat je getrouwd bent, de relatie zeker eindigt. En uiteindelijk is dat natuurlijk een waarheid als een koe, al zou het maar zijn omdat je nu eenmaal samen geen tweehonderd wordt.


Geen opmerkingen: