zondag, januari 15, 2012

Bali: Pura Luhur Batakau


Een puri is een paleis, een pura een tempel. Van de eerste zijn er al veel hier op Bali, met de laatste wordt het eiland overspoeld. De tempels vind ik prachtig hier. Het hindoeïsme op Bali heeft een heel aparte vorm, vermengd met veel animistische invloeden en ook nog wat boeddhistische. Daarbij zijn de mensen hier veel opener in hun geloof dan in andere Aziatische landen die wij bezocht hebben, zo is het geen enkel probleem om bij intieme ceremonies aanwezig te zijn, rond te lopen en zelfs te fotograferen, mits je een sarong draagt. Een van de mooiere tempels hier is Pura Luhur Batakau.

Pura Luhur Batakau ligt aan de voet van Gunung (berg) Batakau en was de hoofdtempel van Bali, toen het district Tabanan nog een onafhankelijk koninkrijk was. De tempel was opgericht voor Maha Dewa, de beschermgeest van de berg. De plaats is omringd door tropisch regenwoud, de gezangen van de priesters worden vergezeld door het gekwetter van vogels. De tempel bestaat uit een binnenplein omringd door diverse kleine tempelgebouwtjes welke zijn gebouwd voor de voorouders van de toenmalige koning. Hoe groter het gebouwtje, hoe belangrijker de voorouder.

Op het tempelcomplex zijn diverse priesters in de weer om het mos van de tempelstukken te krabben, zijn doen dit geheel vrijwillig want priesters worden hier niet betaald. Wel komen er veel families die een ceremonie laten uitvoeren voor alleen de familie, meestal voor een overledene/ voorouder en hiervoor zullen de priesters vast wel een zakcentje ontvangen. De familie neemt diverse offergaven mee, de eetbare delen daarvan worden na de ceremonie weer meegenomen voor een picknick.  Geen opmerkingen: